Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

50 000 лева предоставя Община Добрич на болницата

Многопрофилната болница за активно лечение да бъде подпомогната с 50 000 лева реши на заседание Общинският съвет на Добрич. Средствата се отпускат във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка, свързана с разпространението на  COVID-19 на територията на страната и обявеното извънредно положение. Сумата е от бюджета на общината за 2020 година.

Средствата са отпускат за закупуване на лични предпазни средства за работещите в МБАЛ – специфични маски за лице, защитни облекла и очила, ръкавици, калцуни, както и за апаратура – пациентски монитори, електрокардиографи, дефибрилатори и други. За изразходваните средства болницата ще даде отчет до 15 число на следващия месец.

По време на дебатите общинският съветник д-р Ивайло Петев изрази радостта си, че за първи път дългогодишната изолация на болницата от общината отсъства. Той посочи, че именно МБАЛ в Добрич ще лекува пациентите с коронавирус, а болниците в Балчик и Каварна в най-добрия случай ще са за долекуване на такива, които не могат да бъдат карантинирани в къщи. Лекарят изрази загрижеността си, че дезинфектантите в МБАЛ в Добрич ще свършат след два-три дни, маските няма да стигнат до никъде. Посочи, че в болшинството от случаите средствата ще бъдат използвани за лични предпазни средства и за неща, които са необходими за изграждането на новите отделения, които трябва да ги има, за да бъдат запазени останалите пациенти.

За по-строг контрол за спазване на противоепидемичните мерки призова съветникът Зорница Михайлова. По думите й времето по Великден ще се стопли, хората ще излязат по улиците и ще стане страшно.

Колегата й д-р Георги Желев заяви, че иска да бъде записан първи като доброволец, когато се налага. В нашата област болните от COVID-19 ще се лекуват в болниците в Добрич, Балчик и Каварна, те разполагат със 133 легла, припомни зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. Тя допълни, че интензивните легла са 11 и всички са в МБАЛ в Добрич. Д-р Баева обясни, че решението за какво ще бъдат изразходвани предоставените средства от общината е взето след рапорти на началниците на Инфекциозно отделение и на Отделението по анестезия и интензивно отделение. В рапортите се посочвало, че само около 30 000 лева ще са за апаратура, и то дребна, не ставало дума за респиратори. По данни на изпълнителния директор на МБАЛ д-р Светозар Байчев в ОАИЛ имало 7 респиратора, а в отделението, разкрито за лечение на болни с COVID-19 – три. Зам.-кметът посочи, че бройките на личните предпазни средства, които са необходими, са колосални. В рапорта на началника на Инфекциозно отделение се казвало, че са необходими на месец 400 специфични маски, 1 400 гащеризона за еднократна употреба, 1 600 ръкавици и 1 600 калцуни.

c