Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Великден 2020 в България ще се помни

Тазгодишните Великденски служби ще са извън храмовете.  Църквата ще промени канона по време на предстоящите светли празници - Цветница и Великден. Това беше съобщено от началнка на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски след среща между Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, епархийските митрополити, вицепремиера Томислав Дончев, и г-н Емил Велинов - директор на Дирекция по Вероизповедания при МС.

Свещениците ще отправят призив към миряните - за сдържаност и ограничаване на посещенията в храмовете, при спазване на разпорежданията за безопасност.

"Според мен това е един добър компромис и с огромна благодарност го приемаме това разбиране от Българската православна църква /БПЦ/, заяви генерал Мутафчийски. 

Контролът по спазването на дистанцията извън черквите ще се поеме от полицията. "Нашите призиви да няма струпвания на хора няма да отслабнат. Ние смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това, което се случва в него."

Очаква се Светият синод да излезе със официално съобщение по въпроса. "Всеки християнин ще може да влезе и да си запали свещичка, но службите ще бъдат изнесени навън", уточни проф. Мутафчийски. 

Централните служби ще бъдат излъчвани по телевизията и онлайн, "за да няма ощетени", допълни ген. Мутафчийски.

Ще има промяна в начина на провеждане и на свещенодействените ритуали. При даването на причастие, свещениците ще бъдат с предпазни маски и ръкавици. 

c