Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Още 12 заразени, нови 130 т. дезинфектант за болниците

Общият брой на заразените с коронавирус в страната вече е 276. На редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за нови 12 нови случая на инфектирани с COVID-19 в България, потвърдени през изминалата нощ.

От 12-те нови проби, в Бургас са 3 – жена две деца - на 3 г. и 8 г. и жена. Лицата са контактни на един от медиците бургаската болница. Нови случаи има Пловдив - 4. Двама мъже и две жени. В Инфекциозна болница в София има втори случай за деня – мъж на 36 години. Един нов случай има и в Кюстендил – мъж на 57 г.

Няма нови интубирани случаи. Общо направените до момента PCR тестове са 6454. 132 тона със спирт/дезинфектант тръгват и предстои да бъдат разпределени между всички болници, съобщи проф. Мутафчийски.

На журналистически въпрос, свързан с нивото на моментната обща заболяемост в страната, стана ясно, че трети ден показателите сочат възходящо движение - с по 10-12% дневно.

Обмисля се идеята - ако в семейство има заразен, под карантина да бъде поставено цялото семейство. По думите на проф. Мутафчийски, тази практика вече е възприета на много места.

Болничните легла за заразени с вируса вече са 7473. Това е десетократно увеличение на техния брой, подчерта ген. Мутафчийски. 

"Пак искам да върна на това, че младата възраст не е гаранция, че не боледуваме, напротив - боледуват. Както виждате, нашите пациенти - 80 процента са в групата, която уж не е застрашена. Те си боледуват", за пореден път напомни за този факт началникът на Националния оперативен щаб.

Очаква се още една позитивна вест - в рамките на днешния ден трябва да бъде изписан от Александровска болница мъж, оздравял след заразата. При него е нужно да излезе потвърждаващият резултат след 21-я ден, съобщи проф. Мутафчийски.

Очевидно напрежението вече е доста сериозно, тъй като на отправен "смислен" журналистически въпрос: - Кога българите може да очакват да се завърнат към нормалния си начин на живот?, отговорът беше: - След като изпаднат в абсолютно ненормалния начин на живот в разгара на епидемията!

c