Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Абитуриентите в Добрич - тъжни и притеснени заради неяснотата около баловете

Ще има или няма да има абитуриентски балове тази година? Това е един от въпросите, които наред с предстоящите матури и кандидатстудентски изпити неминуемо вълнуват младите хора в Добрич, а и в цялата страна. За съжаление, във връзка с усложняващата се епидемиологична обстановка заради COVID-19 никой не може да даде отговор на въпроса.

За настроенията на зрелостниците, свързани с абитуриентския бал, разговаряме с директорите на три учебни заведения в Добрич.

Притеснени са и децата, и родителите, сподели директорът на СУ „Димитър Талев” Весела Панчева. Абитуриентите от випуск 2020 в учебното заведение са 44. „На тези деца тази година им се наложи да израснат доста и да осъзнаят, че в момента има друг приоритет и че трябва да бъдат малко по-търпеливи”, посочи директорът. Разказа, че много от зрелостниците са си купили рокли, аксесоари, облекла още преди Нова година и сега само чакат да видят какво точно и как ще се случи.

Но общо взето не надделява емоцията, сега всички се готвят за матурите и са станали много по-отговорни, по-осъзнати, категорична е Панчева. „Това е нещо неочаквано, има едно такова обединение, че трябва да се представят добре на изпитите”, каза тя. По думите й зрелостниците не допускат, че няма да има матури. И допълни, че очакванията й са нещата около изпитите да са по-либерални, тъй като усилено са говори, че ще са само върху материала за първия срок.

Децата са тъжни. Така определи настроението на завършващите Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” директорът Нели Апостолова. Тази година там образованието си завършват 89 ученици. Директорът посочи, че са тъжни не само заради абитуриентския бал, но и заради пропадналата планирана екскурзия. Имаха много хубава оферта за Анталия, обясни директорът.

„Става ясно, че нищо няма да има, поне за сега. Почти е сигурно, че и бал няма да има, цялата им подготовка, всичко е напразно”, сподели Апостолова. По думите й сега зрелостниците са се съсредоточили върху подготовката си за матурите и са изключително активни в мрежата. Наблюденията на директора са, че не са много абитуриентите, които са готови с тоалетите. Малко момичета споделяли, че са си купили роклите още преди епидемията. Повечето очакваха най-новите тенденции да излязат през април и така да са пазарят, обясни Апостолова.

Философски гледа на нещата директорът на Прородо-математическа гимназия „Иван Вазов” Галин Канев. Бал винаги може да се направи, това може да стане и по-късно, след 24 май, посочи той. Сподели, че няма наблюдения какви са коментарите на абитуриентите, защото не са в училище. Балът винаги може да се отложи, ако се налага, коментира директорът. „Но искрено се надявам до тогава да приключи епидемията и да е ясно как ще завършат учебният срок  и годината”, сподели Канев. По думите му, че ако Националното външно оценяване след 10 и 4 клас могат да се отложат за догодина, то за зрелостниците и седмокласниците изпитите са особено важни. Тази година ПМГ „Иван Вазов” ще изпрати 60 абитуриенти.  

Снимка: Про Нюз Добрич, архив

c