Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

В Добрич все още няма бързи тестове за коронавирус, най-близо във Варна

Все още в Добрич бързи тестове за коронавирус не се предлагат, съобщиха в отговор на запитване на Про Нюз Добрич от Областния координационен щаб.

Във Варна вече има бързи тестове за изследване на антитела срещу Коронавирус COVID-19, съобщи Радио Варна. Цената на изследването е 35 лева. Резултатите от теста са готови в рамките на 2 часа. Тестването се провежда само на един адрес във  Варна: ул. "Брегалница".  Вземането на пробата там се извършва  в работно време от 7 до 14 часа през делнични дни. За да бъде допуснат за изследване всеки пациент е длъжен да носи лични предпазни средства – маска, ръкавици и др. Изследването няма да бъде анонимно и ще се извършва само след предоставяне на лична карта и попълване на  формуляр за информирано съгласие.

Положителните резултати ще се докладват на РЗИ-Варна. По-рано пред радио Варна специалист коментира, че бързият  тест дава информация в две посоки - дали сме преболедували от COVID-19 и дали в момента развиваме инфекцията на коронавируса. Според  д-р Снежан Снегаров, управител на една от големите варненски лаборатории,  с бързия тест по-скоро може да имаме фалшиво отрицателни резултати, т.е. може да се пропусне сигурност. Самите производители дават 95% прикоприване на резултатите, сравнено с най-чувствителната PCR методика.

c