Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Празнуват носещите седем ангелски имена

Носещите седем ангелски имена празнуват днес. Това са - Габриел, Габриела, Габи, Гавраил, Гавраила, Гаврил, Гаврила

Габриел е древноеврейско име, което означава Божия крепост.

На 26 март християните почитат самия Божий пратеник и вестител Св. Архангел Гавраил. Той е един от седемте архангели – тези, които възнасят молитвите на хората към Бог, разкриват пророчествата и защитават вярващите от злото. Празникът се нарича Събор на Свети арх. Гавраил. 

Свети арх. Гавраил идвал на Земята при живите хора няколко пъти. Той се явил в храма на праведния Йоаким. Казал му, че Господ чул молитвите му и скоро с неговата жена Света Анна ще имат дъщеря. После отишъл при Света Анна и я предупредил, че скоро ще зачене и ще роди дъщеря, въпреки напредналата възраст, защото Господ чул молитвите й. Това са родителите на Пресвета Богородица. След години Свети арх. Гавраил се появил при Светия пророк Захария и при неговата жена Елисавета. Донесъл им вестта, че след дълги години бездетие, ще станат родители на момче. Него ще нарекат Йоан и той ще върви преди Онзи, който е писано да се роди след него (Иисус Христос).

Архангел Гавраил е този, който известява на Дева Мария, че е избраната да роди Божия Син (денят, който църквата отбелязва като Благовещение).

Както в източноправославното, така и в западноевропейското религиозно изкуство иконописците изобразяват Архангел Гавраил с цъфнала лилия в ръка – символ на непорочността на Светата Дева.

В народните вярвания на Архангел Гавраил се приписва особена власт над огъня, водата и узряването на плодовете. 

c