Водещи новини - дясно Здраве

Шефът на РЛК в Добрич: Приходите на лечебните заведения за март са около 35%

При една огромна вълна от болни от коронавирус няма здравна система в света, което да е подготвена. Примерите са Италия и други държави, които се борят с болестта. Случващото се в Италия дори е поучително за нас, защото в началото там имаше тотално неглижиране.

Това сподели за Про Нюз Добрич председателят на Районната лекарска колегия д-р Валери Веселинов в отговор на въпрос готова ли е здравната система в област Добрич да поеме вълна от болни от коронавирус. Трябва да уточним колко ще е голяма тази вълна, а това никой не знае, допълни медикът.

Според д-р Веселинов отговорът не може да е еднозначен. Защото от една страна, въпреки че в Добричка област има само двама инфекционисти и шестима реаниматори, при абсолютно екстремални условия ще се включат всички лекари, защото каквито и специалисти да са те, имат медицинска подготовка.

Д-р Веселинов попита защо никой не задава въпроса дали здравната система има финансов ресурс да поеме такава вълна от болни. Не става ясно как лечебните заведения, които работят по едни правила, ще функционират при кризисни условия. „Ние сме готови да поемем някакъв вариант на прилив на пациенти, но защо никой не пита болницата или заведенията за извънболнична помощ какви приходи имат този месец, кой ще им плати сметките”, сподели председателят на РЛК. Той посочи, че приходите към момента за март са максимум около 35-40 процента от нормалните приходи.

Според д-р Веселинов трябва да се направи точен разчет, за да може системата да продължи да функционира при условията, в които се намира сега. Нормалното функциониране на лечебните заведения, наречени търговски дружества, в момента е невъзможно, категоричен е той. „Готовност на хората да работят има. Но в един продължаващ процес ние няма да имаме административна, финансова и физическа възможност да го правим. Защото да функционира нашето лечебно заведение, то работи на базата на приходи, които се разпределят като възнаграждения, на доставчици, разходи за медикаменти, консумативи”, обясни медикът. Той сподели, че в момента лечебните заведения правят непредвидени разходи.  Като пример даде дезинфектанти и лични предпазни средства. Преди месец кутия с маски е купувана за 4.80-5 лева, сега е над 100 лева. „Това нещо не е пожелание. Ние не искаме да боядисаме фасадата”, каза лекарят и допълни, че без финансова инжекция, подкрепа в условията, в които са поставени, много лечебни заведения няма да могат да отговорят на голям брой заболели, и то не защото не искат да го направят.

Ако не се вземат мерки и нещата продължат така никак не е невъзможно – така д-р Веселинов отговори на въпроса ни да очакваме ли фалити на лечебни заведения. Много са малко са лечебните заведенията, които генерират свръх печалби, имат свръх резерви и биха издържали дълго време, посочи той. И попита: „След като ситуацията се успокои какво правим с натрупаните дългове?”.

„От медицинска гледна точка ние знаем на 100 процента какво би могло да се случи. Молим се да не се случи, за това настояваме за по-рестриктивни мерки, които няма да спрат тази епидемия, но ще я забавят до степен, в който системата може да поеме лечението и усложненията”, обясни председателят на РЛК в Добрич. По думите му 1 000 лева на медици на първа линия не върши работа, 1 000 лева на всички медици също не върши работа. „Защото тук въпросът е за парите, които поддържат функционирането на лечебните заведения. И ако досега те се издържаха от приходи от обичайната си дейност, сега тези приходи почти ги няма”, допълни д-р Веселинов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *