Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Пред болницата в Добрич вече има приемна за пациенти със симптоми на COVID-19

Пред входа на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич вече е обособено специално помещение, където от днес има екип със защитни облекла.

По информация на Про Нюз Добрич именно там ще се приемат първоначално пациентите, които имат симптоми със съмнения за коронавирус. След това те ще се насочват към Инфекциозното отделение, където вече има настанени двама пациенти с COVID-19.

Ето какви са стъпките, които  svobodnaevropa.bg обобщи за това, какво трябва да предприемем, ако установим, че имаме респираторно заболяване.

Обаждане до личния лекар

От националния щаб за коронавируса настояват хората да се свързват с личните си лекари по телефона, за да получат съвет от тях как да действат.

Личният лекар трябва да проведе обстойна анкета с пациента си: бил ли е в рискови дестинации през изминалите две седмици и срещал ли се е с хора, върнали се от най-засегнатите страни. След като установи това, както и какви симптоми има пациентът, личният лекар трябва вземе решение и да даде съвет за домашна терапия.

Освен това общопрактикуващите лекари получават от регионалните здравни инспекции списък с пациенти, поставени под карантина – с ЕГН, имена и други лични данни, чието състояние трябва да следят по телефона. Под карантина са хората, посещавали рискови дестинации.

При съмнения за кооронавирус пациентите не трябва да ходят в кабинетите на общопрактикуващите лекари, за да не разпространяват (евентуалната) зараза. Тъй като симптоматиката на заболяването е идентична с останалите респираторни вируси, препоръчително е при всякакъв вид респираторни заболявания първо обаждане до личния лекар, вместо посещение на кабинета му.

А в извънработно време?

Ако симптомите се развиват извън работното време на джипито или той не отговаря на телефонните позвънявания, пациентът трябва да потърси спешния кабинет, с който работи неговия личен лекар.

Ако състоянието на болния се задържи лошо, той трябва да бъде прегледан - това се случва отново след консултация по темата с личния лекар. Ако личният лекар извика в кабинета си болния той трябва да отиде. Самите джипита съветват хората с респираторни инфекции да посещават кабинетите им с маски, а при липса на такива с шалове или друго предпазно средство пред устата и носа.

Ако пациентът има изявена симптоматика на COVID-19 и личният лекар прецени, че е нужна хоспитализация на пациента, той трябва да се свърже със Спешна помощ.

Спешната помощ

Именно Спешна помощ имат оборудвани със защитни облекла екипи и ако става дума за София, те трябва да закарат пациента до: Военномедицинска академия (ВМА), ако е над 18 годишен; до Инфекциозна болница в София, ако е под 18 годишен; до Белодробната болница в столицата, ако е имал контакт със заразен с COVID-19, но няма симптоми. "Пирогов" и "Александровска" също могат да приемат пациенти за диагностициране и лечение на коронавирус.

В областните градове хоспитализацията се извъшва в инфекциозните отделения.

Ако болен от респираторно заболяване получи задух, затруднено дишане или друго общо влошаване на състоянието (извън температура, уточняват специалистите) в неработно време на личния му лекар, или ако докторът не вдига телефона си – пациентът трябва сам да се обади на Спешна помощ.

Хората, които нямат личен лекар, трябва да се свържат с Регионалната здравна инспекция (РЗИ) на своето населено място.

Къде се правят изследванията?

Пробите за коронавирус се изследват в четири лаборатории: във Военномедицинска академия (ВМА), в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, в "Света Марина" - Варна и в УМБАЛ "проф. д-р Ст. Киркович" - Стара Загора. Четирите лаборатории могат да изследват до сто проби дневно. От националния щаб за коронавируса настояват, че COVID-19 не може да бъде установен, ако изследваният няма симптоми.

Междувременно първа българска частна лаборатория предложи т. нар. PCR-тестове за коронавируса, а други очакват да получат бързи тестове до дни. Цената на изследването е 120 лева.

c