Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Над 300 са поставени под карантина в област Добрич

Под карантина в област Добрич са поставени над 300 души, научи Про Нюз Добрич. Те са както хора, които са се прибрали от рискови държави, така и контактни със заразени с коронавирус. Най-малко лица под карантина има в общините Шабла и Каварна. Почти равномерен е техният брой в общините Тервел, Добричка, Генерал Тошево и Добрич.

В област Добрич няма образувани досъдебни производства за нарушаване на карантината. Имаме различни сигнали, проверяваме ги, но констатирани нарушения няма, съобщи за Про Нюз Добрич директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Никола Панчев.

„Хората, които са поставени под карантина в цялата област, я спазват. Те също са много притеснени. Правени са проверки по няколко пъти“, добави той.

Никола Панчев подчерта, че полицията си сътрудничи много добре с кметовете, кметските наместници и с медиаторите.

„Бих призовал да сме по-човечни, да не гледаме само с очите на страха. Трябва сами да се ограничаваме. Не да чакаме полицията или някой друг да ни ограничи“, коментира още директорът на полицията в Добрич.

По думите му лекарите от РЗИ са постоянно във връзка с поставените под карантина, личните им лекари също поддържат връзка с тях и следят състоянието им.

Във връзка със сигналите, че много хора, които се завръщат от чужбина, укриват, че са били в рискови страни, Никола Панчев обясни, че беше направен щаб с участието на всички кметове по общини и с кметове на малките села. Те работят заедно с началниците на полицейски управления. „Те сами казват кой се е прибрал. Всеки осъзнава опасността и не иска да подава грешна информация, защото след това ще бъде отхвърлен от общността. Когато влязат през КПП-то, там има здравен инспектор, който попълва бланката за това лице и я изпраща по електронен път. Тя не идва с лицето. Имаме случаи, когато лицата карат карантината на друг адрес, а не на постоянния. Дори сами се обаждат на кметовете, че са на този адрес. Но, това не е нарушение и те спазват карантината съвестно“, обясни още директорът на ОД на МВР.

Той допълни, че полицията много добре си партнира с кметовете на населени места, проверява се всеки сигнал. Направена е организация да се наблюдават лицата от криминалния контингент. Увеличено е полицейското присъствие, като се разчита на собствени сили.

c