Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Благовещение е!

На 25 март християните честват Благовещение.

Днес имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Вангелия, Ева, Евелина, Евангелина

На този ден Архангел Гавраил се е явил на Богородица. Той й съобщил, че тя ще бъде Божията майка

„… рече ѝ Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край…“

Тази блага вест дава и наименованието на празника – Благовещение, който е утвърден от Православната църква през VII век.

Макар да е във Великия Пост, на този ден по изключение може да се яде риба - печена или варена. Често се приготвя рибник – риба с ориз. Коприва, спанак, лапад също присъстват на празничната трапеза, като знак за възраждащата се пролет. Пече се пита, която се маже с мед и се раздава на съседи и близки.

Вярва се, че на този ден всяка отрова губи силата си. А ако човек види щъркел в полет – това е добра поличба. Днес е добре да се сеят зеленчуци и присадят плодните дръвчета, за да са “благи”. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Животновъдите дамгосват стадата си и правят резки на ушите на животните, за да могат да ги разпознават. След Благовещение човек трябва да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде богата и харна годината му. Всички рани по-леко и бързо зарастват на този ден, затова и ушите на момиченцата се дупчат сега.

Мечките се събуждат от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите се завръщат във владенията си.

Сутринта рано жените премитат дома и двора си, палят огън на едно или на три места, като слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите. Деца удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата, за да изгонят змиите и гущерите. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. По същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

На този ден се става рано, за да е богата годината.

Благовещение е обявен и за Ден на търпението, на необходимостта от разбирателство и умението да изслушваме и уважаваме мнението на другия.

c