Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Без скок на заразените с COVID-19 в България, вече са 220

Новите потвърдени случаи на заразени с коронавируса за последните 24 часа е 18. С тях, общият брой на всички регистрирани случаи в страната вече е 220. Това стана ясно след съобщеното от ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

От новите 18 случая, 2 са потвърдените от тази нощ. Това са мъж на 35 г. и жена на 60 г. от Пловдив. И двамата са настанени в инфекциозна клиника със симптоми.

В новите 18 случая са включени вчерашните две положителни проби в Стара Загора, 7-те новозаразени в София, по един случай в Плевен и Варна, както и последният потвърден пациент с коронавирус в Добрич. За момента няма промяна в общата бройка на заразените с COVID-19 за област Добрич - както вече информирахме, те са шестима.

Настанените във Военно-медицинска академия 21. От вчера, под лекарско наблюдение там е цяло семейство. Един от пациентите в болницата е дал отрицателна проба, има и една положителна за коронавирус.

Според ген.-майор Венцислав Мутафчийски пикът на заразата у нас все още не е достигнат.

Той съобщи за тревожна новина - на освободен преди 17 дни круизен кораб е открит коронавирус. "Това означава, че трябва да има фанатична дезинфекция, защото вирусът показва невиждана устойчивост."

492 000 лв. пък е дарила Българската банка за развитие, извършено за няколко болници в страната. На голям брой места са дарени респиратори, тестове и защитни консумативи, съобщи още проф. Мутафчийски.

По време на брифинга - на журналистически въпрос, проф. Тодор Кантарджиев уточни, че коронавирусът засяга долните отдели на дихателната система, алвеолите и се достига до бронхопневмония. В тези случаи, възрастният пациент трябва да бъде сложен на командно дишане. Той припомни, че при появата си, свинският грип е също е бил нов, и за него хората не са имали изграден имунитет. Но според него, развитието и смъртността при него е била по-ниска от тази, наблюдавана при коронавируса.

c