Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

РЗИ в Добрич препоръчва две дезинфекции на ден на общите части във входа

Във връзка с постъпилите множество запитвания от физически и юридически лица за това с какъв препарат, как и колко пъти трябва да се извършва дезинфекция на етажна собственост, търговски зали и други, потърсихме експертния съвет на специалистите от Регионалната здравна инспекция в Добрич, които препоръчват дезинфекцията да се извършва с препарати на хлорна или спиртна основа.

При условие, че няма поставени под домашна карантина в етажната собственост, дезинфекция на общите части се препоръчва да се прави два пъти дневно, като е добре вторият път да е след прибиране на живеещите във входа.

На интернет страницата си на адрес: http://www.rzi-dobrich.org/378-%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d0%b8%d1%80%d1%83%d1%81 РЗИ предоставя информация за дезинфекция на здравни, търговски и различни от тях обекти. Специалистите посочват и препарати, които могат да се ползват ефективно, както и съотношението, в което, ако са под формата на концентрат, да се приготвят за употреба. Публикувани са и препоръки на Световната здравна организация за домашно лечение на заболели от коронавирус, както и номера на телефони, където всеки може да получи компетентен отговор или да подаде сигнал.

Днес излезе от печат извънреден брой на Държавен вестник – 28, в който е публикуван приетият Закон за мерки и действия по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март 2020 г.

Според разпоредбите работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие. Без да се изисква съгласие от служителите работодателите и органите по назначаване ще могат да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на своите подчинени. Въвежда се възможност работодателите и органите по назначаване в зависимост от характера на работата да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно.

Срокът на валидност на личните карти, който изтича в периода от 13 март до 31 октомври 2020 г., се удължава с шест месеца, реши парламентът. Според приетите текстове за времето на удължения срок личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на България.

До отмяна на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи, приеха народните представители.

Парламентът реши аптеките да могат да отпускат лекарства само с рецептурна книжка без рецепта съгласно данните за отпуснати лекарствени продукти в нея от предходни месеци и по ред определен от здравната каса. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение, предвижда законът.

С пълния текст на Закона, можете да се запознаете на следния адрес: https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=147150.

c