Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Проф. Т. Кантарджиев: Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус...

Важна информация, свързана с някои от типичните признаци при симптоматиката на вируса COVID-19 беше изнесена от ген,-майор Венцислав Мутафчийски и проф. Тодор Кантарджиев, по време на днешния сутрешен брифинг на Националния оперативен щаб.

Относно т.нар. "бързи тестове", проф Кантарджиев отново подчерта, че това е общоразпространено наименование, тъй се правят лесно.

Какво всъщност е важно да се знае:

"Има две групи бързи тестове.

Първите са тези, които показват антиген - наличие на вируса на тъканите на задния назофаринкс". С този тест може да бъдат обхванати първите дни на клиничната проява на заболяването. Доказването е по-рано - в хода на самото заболяване. Започне ли да ти тече носа, да те стяга гърлото, да губиш вкус - може да се докаже наличието на вируса в горните дихателни пътища!

Втората група са за доказване на антитела. Това може да се получи, ако се заразиш днес След четвъртия ден вече може да започнеш да отделяш вируса и да заразяваш, а на 5-ия ден да получиш симптомите, които да се задълбочават. Чак на 7-10 ден от началото на заболяването - да получиш антитела, които много по-лесно и бързо могат да се докажат в капчицата кръв."

Категорично доказване с тези тестове може да стане 7-10 дни след първия контакт с вируса. "Той е бърз, но показва, че ти вече си развил заболяването и има имунен отговор за него", уточни проф. Кантарджиев. 

Малко преди това, проф. Мутафчийски се извини на журналист, който вчера го е запитал дали може липсата на вкус и обоняние да е симптом за коронавирус. "Вчера отрекох, но има такова съобщение от специалисти от Великобритания. Има наблюдавани такива случаи. Когато говорихме за клиничната картина на болните, при всички се наблюдава сухота в устата."

Проф. Мутафчийски сподели, че снощи е провел разговор със свой приятел, който от 20 години работи в Италия и "е на предния фронт". "Той споделя, че има пациенти с такива оплаквания, но те казват, че усещат, че имат чуждо тяло в гърлото."

"Това обаче не е определящо!. Важно е дали имат висока температура, интоксикация, синкави устни... Находката със слушалка - обясни ми точно какво чува и какво не чува, и сатурацията. Тя е много показателна! Ако излезе 89-90 - то задължително човекът трябва да бъде в болница!"

Това са част от споделените по-важни уточнения от професорите Мутафчийски и Кантарджиев, касаещи както широката общественост, така и техните колеги-медици.

c