Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Над 60-годишните от Добрич с COVID-19 задължително в болница

Потвърдените заразени с COVID-19 възрастни хора над 60 години, независимо от клиничното протичане на заболяването, подлежат на задължителна изолация и хоспитализация в лечебно заведение на територията на областта. Това съобщават от Община Добрич във връзка с въведеното извънредно положение на територията на страната и националните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса.

Задължително ще бъдат изолирани и приемани в болница и заболелите от следните групи:

  • лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, независимо от клиничното протичане на заболяването
  • лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, появата на храчки или хемоптое
  • лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването

На домашна изолация и лечение подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:

  • асимптоматични лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания)
  • лица с леки клинични оплаквания (телесна температура до 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и/ или диария, без промени в психичния статус (т. е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.)

От Община Добрич призовават управителите на етажната собственост да организират спазването на санитарно-хигиенните изисквания във входа, да го дезинфекцират с препарат на хлорна основа или белина минимум 3 пъти седмично. При констатирани случаи на лица с положителни резултати за COVID-19 и поставяне на изолация с домашно карантинно лечение от Община град Добрич ще бъде извършено 3-кратно дезинфекциране на входа в рамките на 24 часа от установяването му.

При установяване на нарушаване на карантината да се уведомяват органите на МВР, противоепидемичен контрол на РЗИ – тел. 058 655-501 или Оперативен дежурен към Община град Добрич - денонощно тел. 058 602-724, призовават от кметството.

c