Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Как да поддържаме форма по време на извънредно положение?

Анита Маркова е уелнес консултант и персонален треньор, майка, модел, мотиватор и всичко, от което се нуждае човек, за да повярва в себе си и изгради безупречен външен вид и здраво тяло. Лично обучена за квалификационна степен - диетолог от фитнес професионалист, биолог и консултант здравословно хранене. Завършва успешно и обучението си за фитнес инструктор групови тренировки и лицензиран курс за Tapout инструктор към Фитнес Академия България. Обучена е и в Аюрведичен курс при Юрий Ковачев за принципите на Аюрведа и специфичните начини на приготвяне на храната по най-здравословни методи и технологии. Тези квалификации й позволяват да е консултант с международно признание.

Притежава и най-високата степен 4 - Персонален фитнес треньор към единствената академия в България с международно признание - Фитнес Академия България.

Скоро се очаква да излезе и нейната първа книга. 

Ето какво сподели Анита Маркова за читателите на Про Нюз Добрич:

Как да останем във форма по време на карантинния период?

Първото и най-важно нещо, е да приемем този период позитивно и без стрес. Стресът и кортизола, който се отделя респективно в телата ни, е един от факторите, които силно биха повлияли на емоционалното ни и физическо състояние.

Този период не се случва случайно. Имаме време за любимите неща, за време със семейството си, за повече четене, за повече музика, за повече осмисляне и анализ, за мечти и планове, за повече смислени разговори. За всички онези неща, за които никога нямаме време. Ето сега не е така ?

Ето и няколко от моите съвети за времето, които ще прекараме вкъщи.

1. Подредете дома си!

Не оставяйте хаоса и не знаенето какво да правите, да повлияе на настроението ви. Не допускайте летаргията да вземе превес. Защото хаосът отвън е предпоставга за хаос и отвътре. Сигурна съм, че имате много ненужни неща вкъщи, от които отдавна искате да се освободите, но все ни намирате време. Направете го сега. А със сигурност ще изразхозите и някоя друга калория.

2. Приоретизирайте времето си!

Направете план за деня. Закуска, време с децата, обяд, четене, хубава музика, лека медитация, тренровка вкъще и т.н. Създавайте си всекидневни задачи, за да държите съзнанието си будно и ума в кондиция.

3. Намалете малко храната!

Да - когато стоим в повечето време вкъщи, сме склонни да отваряме шкафовете и да търсим какво да хапнем. И това няма да е, защото сме гладни, а защото нямаме работа. Освен това не изразходваме кой знае колко много енергия, затова можем да понамалим малко храната и в частност въглехидратите, които са основен енергиен източник. Моето меню е с около 200ккал по-малко от обикновено.

4. Пийте вода!

Често, когато нямаме движение, нямаме потене и не изразходваме много енергия, забравяме да пием вода. Това не бива да е така. Тялото трябва да е добре хидратирано във всеки един момент. Освен това често можем да объркаме жаждата с глада. Пийте по минимум 30 милилитра вода за всеки килограм телесно тегло. Или за един човек със средно тегло от 60кг, минималното дневно количество вода трябва да бъде 1.800л.

5. Не забравяйте за спорта!

Въпреки стоенето вкъщи, не трябва да забравяме да се движим. Липсата на движение е изключително нездравословна особено за кардиореспираторната и сърдечносъдова системи. Има множество програми и упражнения в интернет пространството, които можете да приложите вкъщи дори с минимално оборудване - ластици, леки гирички или бутилки с вода, кърпи за пода и т.н. Аз често тренирам с моя 3 годишен син. Така той се чувства щастлив, раздвижен, изразходва енергия и ми помага да поддържам форма.

Има множество класове в интернет пространството, които са онлайн, по йога, пилатес, дори фитнес упражнения. Такива тренировки за домашни условия можете да откриете и на shop.fitmama.bg.

c