Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 по инициатива на Световната здравна организация. На този ден през 1882 г. немският бактериолог Роберт Кох обявява, че е изолирал бацила на туберкулозата, за което си откритие е удостоен с Нобелова награда.

Основните послания на Световния ден е да се обединят усилията на професионалната общност и на цялото общество за ограничаване на заболяването чрез осведоменост за специфичните рискови фактори, необходимостта от профилактика, ранна диагностика и адекватно лечение.

Ежегодно от туберкулоза се разболяват 9 милиона души, а умират около 2-3 милиона.Това е инфекциозно заболяване, при което симптомите не се проявяват до момента, в който не се появят нарушения в имунната система.

Независимо от здравноосигурителния статус на хората, профилактиката, диагностиката и лечението в България са безплатни за всички нуждаещи се.

В 90 % от случаите туберкулозата засяга белодробната система, а в 10% – и други органи и системи (централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, и други). Жизнеспособността на бацилите при стайна температура е от 2 до 10 месеца, а в тъмни и непроветрени помещения - до 3 години Най-добър ефект спрямо тях имат хлорните препарати. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни и към слънчевата светлина, която ги унищожава при пряко въздействие за 5 -10 минути.

Болните от туберкулоза хора и животни (главно едър рогат добитък), както и техните продукти могат да бъдат източници на заразата.

Проникването на инфекцията най-често става през дихателните пътища. При кашлица, кихане, разговор болният отделя туберкулозните бактерии във въздуха и заразяването става по въздушно-капков път. Възможно е това да стане и по хранителен път чрез консумиране на мляко  или продуктите от болни крави примерно или  при консумация на сурови или недостатъчно сварени заразени яйца.

Благоприятни за заразяването причини са пушенето и злоупотребата с алкохол; липса на ваксинация срещу туберкулоза; непълноценно хранене, прекарани инфекции,  липсата на добра лична и обществена хигиена; съпътстващи заболявания, като хронични заболявания на белите дробове; диабет; язвена болест на стомаха; психични заболявания; алергични състояния; контакт с болен от туберкулоза  други.

Влажната кашлица, която може да продължи седмици е един от симптомите на белодробната форма на заболяването. Отделянето на храчки главно сутрин, повишената температура за продължителен период от време,обилното нощно изпотяване, липсата на апетит, болки в гръдния кош, задух  и отпадналост са част от останалитесимптоми.

От своевременното започване на лечение зависи в голяма степен и успехът за справянето със заболяването.

Снимка: indepthresearch.org

c