Здраве Спорт

Тегне ли 40-годишна прокоба над Олимпийските игри?

Една от основните и широко дискутирани спортни теми, неразривно свързана с глобална тема №1 за всички в момента, е провеждането на Олимпиадата в Токио през лятото на 2020 година.

Ще има ли Летни игри в Япония – в рамките на планирания период (24 юли – 9 август) ли ще са – през тази календарна година ли ще са? Това са все въпроси, чийто отговор световната спортна общност очаква да бъде даден от МОК в най-скоро време.

И днес ще се очаква някакво развитие, след като по време на срещата на върха на Олимпийския комитет в края на миналата седмица, окончателни решения не бяха взети. Всички агенции са единодушни – очевидно в конкретния момент, никой не може да предвиди развитието на пандемията с COVID-19 и да се ангажира с решение, което да е категорично безопасно за всички.

Дори доскоро уверената позиция на домакините – за провеждането на Олимпийските игри, претърпя промяна. Япония няма да може да приеме по категорично гарантиран начин хиляди спортисти и милиони фенове, без да има опасност за тях и в условията на пандемия.

След срещата на върха, вариантите за игри без публика отпадат, никой не ги иска – нито организатори, нито спортистите.

За пръв път днес, след отказа на олимпийските централи на Австралия и Канада, премиерът на Япония заяви, че вероятно най-разумно е провеждането на Олимпийските игри през 2020 година да да бъдат отложено.

През миналата седмица, вицепремиерът на Япония Таро Асо, в словото си пред олимпийските ръководители заяви:

– Засега Токио 2020 ще има… но нарече игрите “прокълнати”, позовавайки се на “40-годишния цикъл”. Ако върнем колелото на историята, в думите му се съдържа немалка доза истина.

“Проклятието над олимпиадите” се появява отново и отново на всеки 40 години.

Факт е, колкото и да изглежда куриоз на историята, че за петте свързани кръга, нищо не върви по план в края на като че прокълнатия 40-годишен цикъл.

Липсващите игри

През 1940 г. пак Япония се готви за домакинство на Летните игри, а и на Зимните – двете в една година. Но избухването на Втората световна война спира провеждането на събитията. Водач на организационния комитет тогава е Жигоро Кано, който е нещо като баща на модерното спортно джудо.

Неговият силен аргумент пред света е, че страната иска да покаже как се е възстановила от опустошителните последици на голямото земетресение от 1923 г. Точно както сега бе идеален момент да демонстрира, че няма и след от кошмарните събития от 2011-а, като част от спортните състезания на игрите това лято са насрочени именно във Фукушима.

През 1932 г. Япония се кандидатира и убеждава Бенито Мусолини да оттегли Италия като конкурент. Разменната монета е, че азиатците ще подкрепят европейската страна за игрите през 1944 г.

Токио спори с Хелзинки, но с 37 на 26 гласа печели. Но през септември 1938 г., изтъквайки като причина Японско-Китайската война, МОК отнема домакинството на почти готовата за игрите страна. Дава го на Хелзинки, преди година по-късно изобщо да отмени Олимпиадите. Естествено, избухналата в Европа война е причината.

Бойкотът на Москва

Четири десетилетия по-късно, Летните игри трябва да са в Москва. Месеци по-рано зимната Олимпиада е в САЩ, в Лейк Плесид, и на нея СССР и страните от Източния блок участват. На първите две места по медали даже са именно Съветският съюз и ГДР. Американците са трети.

Но още докато вървят Зимните игри, през февруари, президентът на САЩ Джими Картър обявява бойкот на тези в Москва. Причината – инвазията на съветските войски в Афганистан.

Цели 65 държави, които имат покани и квоти, не отиват на Олимпиадата в СССР. Това е най-големият спортен протест в историята, а за България означава трето място по медали на игрите с цели 41!

Отговорът е, че 14 държави бойкотират игрите в Лос Анджелис четири години по-късно, но ударът е несравним като мащаб. На откриването на игрите в Москва няколко делегации излизат под флага на МОК, а не със собствения – също протест.

1940, 1980, 2020 г.

И така, 40 години по-късно – отново проблеми, а и облаци над Олимпиадата. Дали ще е през лятото, дали ще е изобщо през тази година?

Само три пъти в историята игри са пропадали – през 1916 г. трябва да са в Берлин, но Първата световна война ги отменя.

Споменатият случай от 1940-а в Токио е последван и от игрите през 1944-а, анулирани пак заради Втората световна война. Засега не е имало случай друго събитие, освен световен военен конфликт, да зачеркне най-големия спортен форум на планетата.

Като прибавим, че пак подобна е причината и за най-масовия бойкот от 1980-а, когато игрите са с помрачен блясък от отсъствието на над 60 държави… А този път не говорим за военен конфликт или бойни действия, а за пандемия.

Но може и да е прав японският вицепремиер Асо – прокобата може и наистина да удря Олимпиадите на всеки 40 години.

Източник: bgvolleyball.com

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *