Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Първи ден с чакащи за преминаване през КПП-тата на Добрич

Трети ден, Добрич е под блокада като мярка за ограничаване разпространението на коронавируса.

От днес, преминаването през шестте КПП-та - от и към Добрич, се извършва чрез представяне на декларация.

Противоепидемичните мерки са въведени във връзка с изпълнението на Заповед на министъра на здравеопазването - в сила от 00:00 часа на 21 март 2020. На входовете и изходите на областните градове действат изградени контролно-пропускателни пунктове, през които се допуска влизането и излизането на граждани само при възникнала неотложна необходимост – полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес.

Според Заповедта на министър на здравопазването, от 23 март, основание за отиване на работа се удостоверява със служебна бележка от работодател. Пропущат се и хората, отиващи за посещение при лекар и прибиращите се у дома.

В ранните часове на първия ден от новата седмица, пропускателния режим се извършваше без особено забавяне на изхода по един от най-натоварените пътища - Добрич-Варна, видя репортер на Про Нюз Добрич. В дъждовното време тази сутрин, на водачите и проверяващите служители на МВР им отнемаше не повече от около 3 минути за проверка на автомобил. Заради големия брой пътуващи по посока Варна, два екипа на ОД на МВР извършваха проверката на необходимите документи.

Както вече беше обявено, 6 КПП-та са изградени на входно-изходните главни пътни артерии, свързващи град Добрич със съседните областни центрове.

Автомобили и служители на ОД на МВР денонощно са разположени на следните вход/изходи:

  • Главен път Добрич – Варна
  • Добрич – Албена
  • Добрич – Балчик
  • Добрич – Генерал Тошево
  • Добрич – Шумен
  • Добрич – Силистра

Съгласно настоящите разпоредби, контролно-пропускателните пунктове ще функционират до второ нареждане.

Мерките бяха обявени в петък (20 март т.г.), след решение на Оперативния щаб за борба с разпространение на заразата от коронавирус.

Припомняме, че през първите два дни от обявяване на разпоредбата на Здравното министерство, служителите на полицията в Добрич информираха пътуващите за разпоредените мерки и изискуемите документи. С цел избягване на струпвания и опашки от граждани пред общините и гишетата на дирекция „Български документи за самоличност“ за смяна на адрес и отразяването му в личните карти, бе изготвена бланка за декларация, която да служи за представяне пред контролно-пропускателните пунктове в областните градове.

Румъния затваря границите си за чужди граждани

Считано от 22.00 ч. на 22 март 2020 г., се забранява влизането на територията на Румъния през ГКПП на държавната граница на чуждестранни граждани и лица без гражданство, с изключение на случаите, когато преминаването се извършва транзит през установените за целта със съседните страни транзитни коридори.

Това оповести Министерството на външните работи, което обяви новите мерки и ограничения на придвижване в Европа и по света.

По изключение на територията на Румъния е разрешено влизането на чуждестранни граждани и лица без гражданство, принадлежащи към следните категории:

  • – членове на семейство на румънски граждани, както и членове на семейството на гражданите на други държави-членки на ЕС и Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, пребиваващи в Румъния;
  • – лица, които притежават виза за дългосрочно пребиваване, разрешение за пребиваване или друг документ, еквивалентен на разрешението за пребиваване, издадено от румънските власти, съгласно правителствената наредба за спешни случаи № 194/2002 относно режима на чужденците в Румъния, или еквивалентен на тях документ, издаден от властите на други държави, съгласно законодателството на ЕС;
  • – лица, които пътуват в изпълнение на професионален ангажимент, удостоверен с виза, разрешение за пребиваване или друг еквивалентен документ;
  • – дипломатически или консулски представител, персонал на международни организации, военен персонал или персонал, предоставящ хуманитарна помощ;
  • – пътници в транзитно преминаване, вкл. тези, които са репатрирани в резултат на предоставяне на консулска защита, както и такива пътуващи по наложителни причини (медицински или семейни).
  • – лица, които имат необходимост от международно закрила, или по други хуманитарни причини.
c