Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

190 са случаите на COVID-19 у нас

Общият брой на заразените в България е 190.

19 са новите случая на потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие. Повечето са регистрирани в София, има един от гр. Плевен. Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Осем човека са с тежка клинична картина и с двустранна пневмония", съобщи началникът на Щаба.

"Лекарят от Велико Търново е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина. Те са общо 8 човека, както казах. Той е с двустранна бронхопневмония. Приет е със симптоми за бронхопневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", обясни  ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски каза също, че пациентите, които са били в критично състояние във ВМА, вече са по-добре.

Около 200 000 българи са се прибрали от чужбина през последните две седмици. За последните 24 часа, прибралите се в България със самолет са 8000. Още поне 15 000 са българите, които през последното денонощие са се завърнали в страната през ГКПП-ове.

По време на брифинга, беше уточнено, че българите, завръщащи се от чужбина - без да са установени като заразени, могат да се чувстват свободни - т.е. да си стоят вкъщи или да ходят на работа. За тези, които са с потвърдена зараза, срокът за спазване на карантина е 21 дни, последван от две отрицателни проби, каза ген.-майор Мутафчийски.

До момента, в България няма изготвена статистика дали човек с определена кръвна група е по-податлив към зараза с COVID-19. "След преминаване на епидемията - екип от лекари и учени чрез обобщаване на натрупания материал, имунния статус, щамовете на коронавирусите, биха могли да направят подобен анализ. В момента трябва да се извлекат най-добрите решения за лечение, всичко останало е обект на наука и може да изчака, а сега трябва да се спрем на схемите за лечение, които са окуражаващи като ефективност", коментира проф. Мутафчийски.

Във всички областни градове има зали, които могат за един ден да се оборудват, а 15 хиляди легла са в готовност. Подготвителни учения, каквото беше проведено в София, предстоят да бъдат проведени в Русе, Варна и Пловдив, беше съобщено по време на брифинга.

"В Пирогов е лошо състоянието на човека, който вчера бе интубиран и за който казах, че е подобен на първия смъртен случай у нас. Другият в лечебното заведение, който беше зле и беше интубиран, се подобрява и ще се опитват да го събудят днес", информира проф. Мутафчийски.

"В събота пристигна първата част от едно голямо дарение със защитни облекла, а вчера пристигна голямо дарение от тестове и всички консумативи, свързани с тях. Това е дарение от народния представител г-н Пеевски и стойността му е близо 300 хил.лева, съобщи още проф. Мутафчийски. 

До този момент, депутатът Делян Пеевски се явява най-големият дарител, след като в петък стана ясно, че е закупил и дарил на клиниката "Пирогов" - 11 кислородни апарата за обдишване, защитни облекла, консумативи и парични средства на обща стойност 500 000 лева. 

"Иска ми се Италия да е преминала пика, но 650 смъртни случая не е много окуражаваща тенденция. Трябва да минат поне няколко дни. Тенденцията засега е съвсем ясна в Китай и Южна Корея", коментира още проф. Мутафчийски.

Без промяна е настоящата статистика за България - голямата част (83%) от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас са на възраст до 60 години.

Възрастова справка (в проценти), за заразените до момента в страната:

  • От 0 до 19 години – 7%
  • от 20 до 29-годишни – 16 %
  • 30 – 39 – 15%
  • 40 -49 – 29%
  • 50 – 59 – 16%

Припомняме, че трима са починалите от COVID-19 и също толкова са излекуваните до момента в България.

"В момента, стремежът е затварянето на дадено лечебно заведение да не продължи повече от 24 часа, ако бъде установи случай на коронавирус в него. Според структурата на болницата се преценява какви са възможностите за обособяване на сектори или на отделни клиники, които след дезинфекция, продължават работата си. Никой не може да си позволи да блокира болница, а най-лошото, което можем да направим, е да превърнем болницата в място с вътреболнична инфекция", коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

https://www.facebook.com/mma.vma/videos/213853513160153/

Брифинг на Националния оперативен щаб, създаден с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от СЗО спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

В последната видеоконферентна връзка между медицинските екипи в отделните държави, е била обсъдена възможността за разработване на бързи тестове от страна на Израел, каза още ген.-майор Мутафчийски. Според него, сегашните бързи тестове имат много фалшиво-положителни и фалшиво-отрицателни резултати, "а фалшиво отрицателните дават измамно спокойствие".

c