Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Проф. Коста Костов - шеф на новия Медицински съвет: Аз съм оптимист

Медицински съвет, който да подпомага правителството във вземането на решения и да работи паралелно с националния оперативен щаб, предстои да бъда създаден. Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща в МС с проф. Коста Костов - поканен за началник на новата структура.

„Аз съм оптимист и съм сигурен, че ще се справим, защото взехте мерки навреме”, заяви проф. Коста Костов. 

Медицинският съвет ще трябва отговаря на важни медицински въпроси. Ще се разчита и на добър диалог с Националния кризисен щаб, който продължава да работи.  Новата структура ще трябва да следи и новостите в борбата с коронавируса по целия свят. Предстои да бъде създадена и онлайн платформа, на която лекари да обменят опит и мнения, съобщи проф. Костов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2707973456097374/

Медицинският съвет трябва да дава прогнози на правителството, за да се преценява как да се изразходват ресурсите на държавата, обясни Борисов на среща с проф. Костов.

„Искаме максимално да обединим всички и да намерим най-добрите решения”, каза Борисов. По думите му новият щаб ще се състои от 4 или 5 специалисти. Съставът на съвета ще бъде предложен от проф. Костов.

„Щабът е подчинен на правителството, Медицинският съвет е подчинен на правителството. Между двете трябва да има диалог”, обясни Борисов.

Взетите дотук мерки от щаба са правилни, каза проф. Костов Ако не сме единни и сплотени обаче няма да се справим, обясни той.
Това ще е един допълнителен мозъчен тръст, за да имаме научна гаранция за колко време говорим. Щабът и съветът са подчинени на правителството и ще се съчетава най-доброто от двете“, каза още Борисов.

Според проф. Костов, представители на новия съвет трябва да се появяват на брифинги не повече от два пъти седмично, на които да се отговаря на чисто медицински въпроси. 

Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести в столичната болница „Света Анна“.

Водеща снимка: skener.news

c