Здраве Култура Общество

Нека останем у дома с БГ музика, призовават родни звезди

Български музиканти призовават да си останем вкъщи, слушайки БГ музика

Сред първите, включили се в кампанията са – 100 Кила, Веселин Маринов, Дидо от Д2, Нина Николина, Тото от СкандаУ, DJ Мартен.

Родни музиканти се включиха в кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!”, за да насърчат и окуражат хората да спазват препоръките за самоизолация и така да ограничат разпространението на COVID-19 у нас. Всеки от тях избра своя начин да се обърне към феновете.

Веселин Маринов, Дидо от D2 и Нина Николина записаха видео обръщения от домовете си. 100 Кила пък освен призив отправи и музикално предизвикателство към колегата си Любо Киров, като изпя негова песен и стана първият изпълнител, който поде инициативата #ПредайНататъкПесента. Тото от СкандаУ, DJ Мартен, Гери Турийска, Илиана Бойчева и Вида Пиронкова и др. пък ще предложат своите селекции за плейлисти с по 33 български парчета, които трудно намират място в ефира, но хората могат да слушат, докато са си вкъщи.

Нина Николина / Nina Nikolina с призив да останем вкъщи и да слушаме повече българска музика. 🎧🇧🇬 Кои са любимите ти български песни тези дни у дома? Ако пък творецът в теб се обажда, изпей ни любимата си песен и ни я изпрати, а ние ще публикуваме видеата, за да мотивираме повече българи да запеят красивите ни песни от домовете си.#ОстаниСиВкъщи #Бъдиотговорен #МузикатаЛекува #ОбичамБългарскаМузика

Публикувахте от Обичам българската музика в Петък, 20 март 2020 г.

Кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!” е част от платформата Обичам българска музика, която стартира през февруари с подкрепата на стотици български творци и браншови организации за защита на българската музика като част от националната култура и идентичност.

„Българската музика винаги е била източник на надежда и опора за българите през цялата ни история. Сегашният момент го доказва отново. Благодарни сме на всички български музиканти и творци, които се включват в кампанията – всеки от тях по своя начин, за да изпратят отговорни послания, но и да дадат кураж и да повдигнат духа”, обясни композиторът Ясен Козев от Инициативния комитет за повече българка музика в ефира.

Той допълни, че като част от кампанията са изпратени и покани към над 40 български радиа, телевизии и медийни групи с призив 23 март да бъде обявен за Ден на българската музика в ефира. Идеята е поне 6 от 10 песни в ефира в рамките на 24 часа да са именно на родни автори и изпълнители, с което медиите също да покажат съпричастност и да подкрепят духа на българите и да отговорят на ясно изразеното им желание.

Диригентът на Оркестъра за народна музика на БНР също подкрепи кампанията За повече българска музика в ефира. Димитър Христов и неговият състав са пример за това как може да се създават авторски композиции, запазвайки автентичния дух на фоклорните ни традиции. Подкрепи кампанията и ти, като подпишеш петицията – https://www.peticiq.com/250442Всеки глас е важен!#6от10#ОбичамБългарскаМузика

Публикувахте от Обичам българската музика в Понеделник, 16 март 2020 г.

Кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!” е отворена и за всички хора, които обичат да пеят. Те могат да изпращат видео записи на своите изпълнения на родни песни, направени у дома и по този начин да предадат добра енергия и кураж.

„Оказва се, че хората не само обичат и имат нужда да пеят българска музика, но го правят и изключително добре. Получаваме десетки видеа, а едно от тях – изпълнение на песента Девойко, мари, хубава, направено от младата певица Мария Димитрова, се превърна в истински хит в мрежата и вече има близо 60 000 гледания”, обясни още Ясен Козев.

За платформата “Обичам българската музика” и за кампанията „За повече българска музика в ефира

Кампанията стартира през февруари 2020 година, а зад нея застават стотици утвърдени музиканти, артисти, автори, музикални продуценти и представители на браншови организации от сферата на културата. Сред тях са икони на българката музика като Васил Найденов, Орлин Горанов, музиканти от групите ФСБ, D2, Ревю, изпълнители от новото поколение като Графа, Михаела Филева, Прея и Тото от СкандаУ. Целта на кампанията е гарантиране на обществения интерес и защита на българската музика като неделима част от българската култура и националната идентичност. Инициативата стъпва на национално представително проучване на Агенция „Алфа Рисърч“, проведено в края на 2019 година, което показа, че хората у нас искат шест от десет музикални произведения в ефира да са български.

Остани си вкъщи, пей българска музика: Мария Димитрова

Благодарим на Mariya Dimitrova, която реши да участва в кампанията "Остани си вкъщи, слушай българска музика"! с оригинален прочит на една прекрасна българска песен "Девойко, мари, хубава". Включи се и ти. Изпей ни любимата си песен и ни я изпрати, а ние ще публикуваме видеата, за да мотивираме повече българи да запеят красивите ни песни от домовете си. #ОстаниСиВкъщи #Бъдиотговорен #МузикатаЛекува #ОбичамБългарскаМузика

Публикувахте от Обичам българската музика в Неделя, 15 март 2020 г.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *