Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Лекарство на хининова основа изчезна от аптечната мрежа в Добрич

Единственото българско лекарство на хининова основа - Аналгин Хин, изчезна от аптечната мрежа и складовете, след като бе обявено, че медикаменти от този тип влияят върху коронавирусната инфекция.

Проверка на Про Нюз Добрич установи, че никъде в аптеките в Добрич няма Аналгин Хин, нито каквито и да е други лекарства на хининова основа.

Фармацевтите обясниха, че от близо десет години златното лекарство на българите от времето на соца аналгин-хининът е спрян. Единственото българско лекарство на хининова основа бе Аналгин Хин. В една от аптеките в Добрич казаха, че до вчера е имало малки количества, но много бързо са се изчерпили. Там днес очакваха нова доставка, но това не се случи. Обясниха, че никъде в страната вече не могат да се открият лекарства на хининова основа.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която се забранява износът на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на България. За изпълнението на заповедта ще отговаря зам. - министърът на здравеопазването Жени Начева.

Хининовите лекарства, които се ползват за лечение на малария, всъщност все повече се считат за успешни и срещу COVID-19. По-рано шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че преговаря с български фармакомпании дали не могат да увеличат производството си на подобни медикаменти.

Малко след издаването на заповедта Кирил Ананиев се срещна с Бойко Борисов. От разговора стана ясно, че премиерът е разпоредил на българските фармацевтични производители да започнат производството на медикаменти на хининова основа.

На срещата присъстваха още националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров и членове на Националния оперативен щаб. Проф. Петров е докладвал за положителния ефект на антималарийното лекарство "Хлороквин" при лечението на болни от COVID-19. Той е цитирал изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които класическото антималарийно средство "Хлороквин" оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за обръщане на процеса при инфекция с коронавирус.

Вследствие на изнесените данни, премиерът е разпоредил на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Министърът на здравеопазването незабавно е издал заповед за забрана на износа на лекарства на хининова основа.

Министър-председателят Бойко Борисов е подчертал, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са декларирали готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа. Освен това премиерът поддържа непрекъснат контакт с китайския си колега Ли Къцян по отношение на възможностите за внос от Китай на медикамента "Хлороквин".

"Спрели сме вече износа на всички лекарства на хининова основа. Не казваме, че сме намерили лекарство (за Covid-19- бел. Ред.)- да не се спекулира! Не казваме, че това е 100% -во лечение, но всички случаи е крачка напред, поясни Борисов.

c