Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

300 000 лева за болнична апаратура в България дариха Лидъл и Кауфланд

Две от водещите търговски вериги в България - Лидл България и Kаufland България направиха дарение в размер на 300 000 лева за закупуването на осем дихателни апарата, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на Министерството на здравеопазването. Това беше официално съобщено от пресцентъра на представителството за България на германската група Schwarz, чиито членове са двете компании.

Представителите им "обединяват усилия в ситуация на извънредно положение и в желанието си да дадат своя принос в борбата с разпространението на коронавируса у нас и грижата за здравето на българските граждани", се казва в изпратеното съобщение.

Стойността на 8-те респиратора възлиза на 290 880 лв. Останалата част от сумата ще бъде дарена по сметката на Министерството на здравеопазването, в която се набират средства с цел подпомагане на лечебните заведения, в които се приемат пациенти с коронавирус, уточниха от ръководствата на двете търговски дружества.

Решението, дарението да бъде насочено към Министерството на здравеопазването, е взето след консултация с председателя на Националния оперативен щаб в лицето на генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, като разпределението на респираторите по места и болници ще се извърши след изрична препоръка на Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

„Изразяваме надежда дарението да допринесе за справяне с огромното предизвикателство, пред което е изправено цялото ни общество.“

Това заявиха в съвместно изявление управителите на Лидл България Милена Драгийска и на Kaufland България - Иван Чернев. Те благодариха на всички медицински специалисти, които са на първа линия в борбата с коронавируса, както и на всички институции, ангажирани с ограничаването на неговото разпространение.

„Благодарим от сърце и на нашите служители, които в ситуацията на извънредно положение в България работят неуморно за това хората в страната да имат достъп до храна и стоки от първа необходимост“, се казва още в изявлението.

От Лидл България и Kaufland България призоваха клиентите да следват препоръките на здравните власти. Двете компании за пореден път увериха, че няма нужда от презапасяване с хранителни продукти, защото разполагат с достатъчно наличности. От двете търговски вериги подчертаха, че осъзнават отговорността си към обществото и ще продължат да се грижат за това да отговарят на нуждите на клиентите и да оказват пълно съдействие на властите.  

Снимка: galusaustralis.com

c