Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Честит международен ден на кукленото изкуство!

„Светът на куклите притежава наивността на детето, неговата чистота и свежест, но и знанието на мъдреца. За мен кукленият театър винаги е носил някакво специално очарование, като една уникална артистична манифестация на простота и сложност, едно малко кътче на тайнственост и фантазия. Посредством дистанцирането си от реалното време и пространство, то донася привкусa на естественост и истина.“ - това казва д-р Капила Ватсяян - автор, изследовател, издател и изпълнител от Индия в посланието си на 21.03.2003 г., когато след решение на Международния Съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) денят е определен за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство.

Разнообразието на кукления театър, способността му да прониква във всички култури и цивилизации през различни периоди от човешката история, от далечното минало до най-съвременните авангардни прояви, го прави мощен посредник в съпоставянето на културите, в днешната многомерна комуникация.

Мара Пенкова с нейни лични средства основава кукленият театър в България през 1946 година. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България. 16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство, а след още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена. Куклените театри у нас са добре познати, оцеляването им не е никак лесно, но магията, която талантливите актьори предават на зрителя е усещане, което трябва да се изживее.

c