Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Дом за възрастни хора „Радост” край Тервел шият маски като трудотерапия

„Неволята учи“, казва една българска поговорка и важи в пълна сила за днешната кризисна ситуация, в която се намира не само страната ни, но и светът. Принудени от обстоятелствата да прекратят обичайните си занимания и разходки, домуващите в Дома за стари хора „Радост“ в с. Полковник Савово, община Тервел, са открили начин как да бъдат полезни на себе си, а защо не и на останалите, на по-късен етап. Вместо да се отдадат на паниката и страха от информацията за коронавируса, те са решили да вземат нещата в свои ръце и сами да си ушият предпазни маски, сподели за Про Нюз Добрич директорът на дома Адриана Йорданова.

С плат, останал им от заниманията от трудотерапията, те се организират и отделят по час-два на ден за тази си дейност, която, в интерес на истината, е доста пипкава. Иска се добро зрение и сръчни ръце. Маските се кроят, тропосват се на ръка, след което се минават на машина. Първата партида е вече готова. А участие в заниманието вземат дори и мъжете.

Дом „Радост” съществува от 10.01.2011 г. Капацитетът му е за 25 души. В момента там живеят 13 дами и 12 господа. Социалното заведение се помещава в едноетажна сграда. Обособени са трапезария, медицински кабинет, перално помещение, добре поддържан озеленен двор с площ от 7 декара. Изградена е рампа към сградата за достъп на хора с увреждания.

Преди да настъпи кризисната ситуация възрастните хора са имали богата културна програма - отбелязване на народните традиции, екскурзии до красиви места в Добруджа, пикници, изложби, участие в певчески събори. Сега обаче всички са много дисциплинирани и не напускат пределите на дома. Чуват се с близките си по телефона или чрез интернет връзка, поддържат добра лична хигиена и са благодарни на персонала, който три пъти на ден почиства с дезинфектанти стаите им и общите помещения.

c