Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Пролетта идва утре, 20 март, в 5.50 часа българско време

Посрещаме пролетта на 20 март в 5.50 ч. българско време. Това съобщи физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките. Той обясни, че тогава Слънцето ще пресече небесния екватор от юг – на север, преминавайки през пролетната равноденствена точка в съзвездието Риби.

„След тази дата Северното полукълбо на Земята ще започне да получава повече слънчева енергия и това ще даде начало на затоплянето на времето при нас. Продължителността на дните нараства най-бързо около датата на пролетното равноденствие – с около 2 минути и 55 секунди на всяка следваща дата. Не бива да забравяме, че на 20 март за Южното полукълбо на Земята ще започне астрономическата есен“, каза още Маркишки.

Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за северното полукълбо.

c