Водещи новини - дясно Здраве Общество

Нови пет области с потвърдени проби на COVID-19, жена почина

13 са новите потвърдени случаи на заразени с коронавирус през последното денонощие в България. Един пациент е починал. Това беше съобщено по време на тазсутрешния брифинг от началника на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Общо до момента трима са починалите в страната, след като са били заразени с коронавирус.

Третият случай с летален изход от тази сутрин е 80-годишна жена, хоспитализирана в УМБАЛСМ „Пирогов“ с тежък инсулт и положителна проба за COVID-19.

Разшири се и броят на областните центрове, които са с установени случаи за коронавирус.

След направените през вчерашния ден 332 проби, 13 са положителни. Петте нови центъра с потвърдени случаи на COVID-19 са – Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас.

В Бургас случаят е непосредствено свързан с Банско – жена на 39 г., която е била готвач в заведение. Прибрала се е преди седмица, има 25 контактни лица, приета е в Инфекциозната клиника на бургаската болница.

С днешна дата, общо 92 са потвърдените случаи за заразени с COVID-19 в страната.

Получена е информация от посолството в Скопие, където 2 граждани на Република Северна Македония са дали положителни проби след почивка в Банско.

В София заразените са настанени в различни болници – 11 души са във ВМА, в Пирогов – 3, от които единият е с дихателна недостатъчност, в МВР – 1, в “Софиямед“ и “Александровска“ – по един.

Потвърден е случаят на съмнителен за заразен с коронавирус пациент, избягал от “Пирогов“ в нетрезво състояние. Лицето е намерено в безпомощно състояние, закаран в “Пирогов”, при прегледа е взета проба, при което още преди да изчака резултата си, мъжът е избягал. Впоследствие е намерен на Централна гара и върнат в “Пирогов”, резултатите му се очакват днес. Тестван е с бърз тест, който е положителен.

  • Бързите тестове не са сигурни – от 10 твърдо положителни проби бързите тестове дават фалшиво отрицателни резултати при 6 човека. Затова се търсят и още бързи тестове от други производители, уточни началникът на ВМА.
  • До момента има един български лекар, заразен с коронавирус – случаят е във Велико Търново, но той не е заразен по време на работата си.

Новите случаи на коронавирус в света са над 15 000 само за последното денонощие.

94 са случаите на COVID-19 в България. 80-годишната жена, която беше настанена в УМБАЛСМ „Пирогов“ с коронавирус и придружаващо заболяване инсулт тази сутрин почина. С това смъртните случаи стават три, заяви генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в 8.00 часа.Разшири се и броят на областните центрове, в които има установен коронавирус. Вчера, от направените 332 проби, 13 са положителни, които са в следните нови центрове – Смолян, Велико Търново, Перник и Бургас. В Бургас случаят е свързан с Банско става дума за 39-годишна жена, която е била готвач в едно от заведенията в зимния курорт. Прибрала се е преди седмица, установени са 25-те контактни лица. Има симптоматика и е приета в инфекциозната клиника в мопрския град, поясни още той.Получена е информация и от посолствто в Скопие за двама граждани на Северна Макердония, които след почивка в Банско са установени като положителни за COVID-19.Разпределението на пациентите, настанени лечебни заведения, е както следва: ВМА – 11, УМБАЛСМ „Пирогов“-3, от които единият е интубиран с дихателна недостатъчност. Той не е потвърден, но е силно съмнителен за коронавирус. По един пациент има в „Софиамед“, „Александровка“ и МВР болница. В страната – в Плевен – 4 пациента, в Габрово -2, в Смолян – 1, във Велико Търново – 1, в Бургас – 1, в Благоевград – 2, в Перник – 1.

Публикувахте от Военномедицинска академия – ВМА в Сряда, 18 март 2020 г.

Изтчоник: bnr.bg

снимка: БГНЕС

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *