Водещи новини Здраве Общество

Битката с COVID-19 в БГ: Успех до три седмици, пълен – след 90 дни

„Към Кризисния щаб от днес има прикрепен екип от учени от БАН, които ще ни помагат не само да снабдяваме в реално време с данни за разпространението на коронавируса, но и да правим прогнози“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет.

„Смятаме, че това е изключително ценно попълнение към работата на Кризисня щаб. Създаването на математически модели, особено във връзка с определените региони и с възрастовите разпределения на населението, гъстота на населението, появата на нови случаи биха ни дали особено ценна информация, с която да вземем редица решения, а именно пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията”, допълни началникът на Централния оперативен щаб и шеф на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

„Биха били ценни и по-фундаментални заключения как епидемията се движи във времето и какво можем да очакваме“, каза още той.

„От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса”, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Снимка: БАН

„Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“, допълни още той.

„Предприетите мерки от правителството работят, което се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината се задържи, след 3 седмици ще имаме добри новини за намаляване на тенденцията, а след 3 месеца ще можем вече да се похвалим, че сме изчистили заразата”, заяви проф. Николай Витанов от БАН. „Това обаче ще стане при условие, че карантината не се пробие”, категоричен бе той.

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че от днес започва производството на защитни костюми в още две фабрики у нас. „Засега се произвеждат по 200 костюма на ден, но темпът може да бъде увеличен”, каза още той.

По думите му днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопракиткуващи лекари. Ще бъдат доставени общо 8 000 броя“, посочи Томислав Дончев.

Във връзка със завръщането на големи групи роми Щабът препоръча на МВР и местните РЗИ по-активна работа в тези ромски общности. „Трябва сериозен подход към това какво е коронавирус, какво е карантина, как се предпазва човек, как се предава заболяването, и това е в ход. Затова моля да не звучи като дискриминация, но ще има по-висока активност в ромските квартали, каза началникът на ВМА Ген. Венцислав Мутафчийски.

Началникът на ВМА направи коментар и по отношение на блокадите на ромски махали в цялата страна. „В България има почти равновмерно разпределение на ромски общности, така че навсякъде има пълна мобилизация на местната власт и РЗИ. В ход са разяснителни кампании за карантината и наказателната отговорност, свързана с нея. Първият сигнал, който дойде в Щаба, беше от ромска общност в Стара Загора още преди трети март“, каза той.

„Особено тази нощ и миналата нощ има изключителна активност на МВР за проверка на хотелите, за установяване броя на чуждите туристи не само около Банско, но и в цялата страна. На прага сме да забраним влизането у нас на редица групи граждани, заповедта ни дава възможност за това“, допълни още Венцислав Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира и какво би се случило ако Щабът препоръча по-строга мярка за карантина на по-рисковите групи, например най-застрашената група от възрастните хора „Ние ще я спазим, но това означава и по-сериозна работа на службите за социален патронаж. Работи се в момента, до няколко дни ще бъдем готови и с финансите, и с мерките, ако е необходимо възрастните да са под карантина, да ги подсигурим с всичко“, каза той.

Относно глоби за нарушена карантина проф. Мутафчийски съобщи, че най-голям процент от служителите на МВР са ангажирани, но напомни, че усилията на службите на реда трябва да стигат и за битови кражби, и за борба с телефонните измами. Полицията е най-ангажирана в момента. „Там, където може да се разберем с едно изречение, не е нужна полиция, но който не разбира, ще се насочват допълнителни сили за спазване на реда“.

След като се обобщат първите резултати за нарушаването на карантината, ще се оповестят и резултати. Очеваден е случаят как така жена от Банско излиза и дава интервю на барикадата – това е очевидно неспазване на карантината, възмути се началникът на ВМА.

Томислав Дончев допълни, че държавата първо осигурява медиците с маски и защитни облекла, а впоследствие ще се пуснат и на българския пазар. „Без да съм стоковед, производствената цена на маската е 30-40 стотинки, а не 24 лв., както ми показа мой приятел. До следващата седмица ще има маски и по аптеките в страната“, обеща Дончев.

На въпрос дали страната ни ще смогне с тестовете на коронавируса, ген. Мутафчийски съобщи, че повечето страни прилагат рестриктивно бързите тестове, защото дори и при тестване на цялото население, тестовете дават и грешни резултати. „Във Франция само тежките случаи в болница се тестват, но не сме възприели този модел, и при нас тестването е по-широко. За момента се справяме, но във времето ще се лишим от тази лукс“, допълни началникът на ВМА.

По повод бързите тестове, които дават фалшив отрицателен резултат, началникът на Щаба коментира, че фалшивите резултати са голям процент – от 10 зоказани заболели, шестима дават фалшиво отрицателен резултат, което пък дава фалшиво спокойствие у хората. 

Източник: NOVA

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *