Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Театрали творят за най-малките, които можеше да останат без приказка

Артистите не са хора, които лесно се предават пред трудностите - напротив

След като в битката за справяне с COVID-19-вирусното разпространение най-напред паднаха културните учреждения, те бяха и първите, които намериха начините за излизане от наложилата се ситуация, препятстваща живия контакт с публиката.

Един прекрасен пример за находчивост е решението на Варненския куклен театър, който започна свой малък арт проект в социалната мрежа, озаглавен "Приказка за теб" - предназначен за най-малките, които наложително трябва да си стоят у дома.

Ето какво сподели Вера Стойкова - директор на Държавен куклен театър - Варна: Приказката е за теб малки зрителю. Приказката е и за всички родители, които не спират да водят децата си на театър, и смятам, че това е едно от най-хубавите неща, които се случват в държавата. Приказката е за тези, които щяха да останат без приказка.

Ние бяхме от първите, които отпаднаха от работния процес и бяхме напълно неподготвени за всичко онова, което се случва. Трябваше да реагираме за часове, тъй като не искахме децата да останат без приказка.

Отправям апел към всички родители и семейства, които гледат деца в момента в домовете си:

Моля Ви, нека направим така, че те да изпитват най-малко стрес, защото детството е най-хубавата част от живота. Каквото и да се случва, ние трябва да ги съхраним.

След големия отзвук на тези наши творчески разказвания на приказки, ние решихме - всеки от вкъщи да прави малки клипчета, снимки, докато дойде събота и неделя (тъй като спазваме правилата за неприсъствие на работа). Държа да отбележа, че от Дирекция "Образование" в Община Варна ми се обадиха, за да заявят, че с удоволствие се присъединяват към нас.

Отзвукът от първите ни онлайн представления мога да определя като лавина. Не сме очаквали такова нещо. Смятахме, че го правим за нашите зрители. До този момент, първите ни две приказки имат над 30 000 гледания (в социалната мрежа - бел. ред.). Българите, живеещи в чужбина споделяха, че за пръв път имат възможност да се срещнат с българския куклен театър, макар и в този му скромен вид.

През първите два дни просто бяхме разплакани. Четяхме и през цялото време ме свиваше гърлото.

"Лисицата и щъркелът"

https://www.facebook.com/DKTVarna/videos/255669358788062/

Ето и визитката от театралните актьори към най-малките и стоящите с тях у дома роднини у родители:

Здравейте, деца, здравейте, майки, татковци, баби и дядовци, които сте вкъщи заедно! Ето я и първата ни "Детска театрална занималня", създадена от актьорите от Държавен куклен театър - Варна/Varna State Puppet Theatre с много обич за Вас!? Днес актьорът Галин Гинев ще Ви даде идея, как да си направите маска - от тези, които са много ценни сега. Всеки ден от понеделник до петък, точно в 10.00 часа, ще се появява тук по едно предложение от нас за весело и полезно занимание у дома. А в събота и неделя от 11.00 ч. очаквайте и "Приказка за теб" - за да не Ви е много тъжно без срещите ни на живо в театъра! Сега гледайте и се забавлявайте! Очакваме и снимките Ви с веселите маски, които Вие ще направите днес! Доскоро и бъдете здрави всички!

Днешният епизод на "Детска театрална занималня" ↓

https://www.facebook.com/DKTVarna/videos/224211322027139/

Източници: БНТ и ДКТ - Варна

c