Водещи новини - дясно Здраве Общество

Нови 11 случая на COVID-19 у нас, има заразени в още две области

Имаме още 11 положителни случая на заразени с COVID-19. По този начин стават 92. Има два нови областни града, които са засегнати – Смолян и Велико Търново с по 1 пациент. Смолянският пациент е в добро общо състояние. Завърнал се е от Великобритания преди два дни и е изолиран в смолянската болница. Пациентът от Велико Търново също е  в леко състояние и се намира в Инфекциозната клиника в града. Това заяви шефът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

“Задминахме 204 000 случаи на положителни резултати от коронавирус. 8232 смъртни случаи до този момент от заразата”, съобщи Мутафичйски

Работи се по разширяването на лабораториите, които ще могат да тестват пациенти за коронавирус.

“Лабораториите имат определен капацитет. Във Франция не тестват своите пациенти извън тези, които са постъпили в болнично лечение. Ние правим тестове на пациенти, които са в болница. При положителен тест той се потвърждава в Националната лаборатория. В процес е разширяването на кръга на лаборатории. Всички университетски клиники да могат да извършват лабораторни дейности. Това е процес, който в момента върви”, каза шефът на Оперативния щаб.

Ген. Мутафчийски призова поставените под карантина пациенти да не ходят веднага при личния си лекар, а първо да се обадят по телефона.

“Гражданите, които се връщат от чужбина от т. нар. рискови дестинации отиват на 14-дневна карантина и се проверяват от органите на реда. По време на карантината, ако имат някакви оплаквания, се обаждат по телефона на личния си лекар. След като се обадят и обяснят състоянието си на личния лекар, той преценява дали да го изпрати в болница или не. Личният лекар не се среща с тези пациент. След джипито е преценил, че състоянието на болния отива от средно-тежко към тежко, обажда се на Бърза помощ или РЗИ, които осигуряват транспорт на болния до болницата. След като пристигне в болницата, извършва му се преглед и се преценява дали да остане на лечение, или не. Дали да бъде тестван, или не. Ако е с положителен резултат има няколко първи сценарии. Първи – лечение вкъщи, ако е в леко или средно тежко състояние. Втори – ако в по-тежко състояние, се приема в болница. Трети – възрастен пациент в средно-тежко състояние с придружаващи заболявания, пак се приема в болница.

В Банско към днешния ден няма установени нови случаи, стана ясно на брифинга.

Източник: dariknews.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *