Култура

18 март – Световен ден на мозъка

Днес отбелязваме Световния ден на мозъка.

Главният мозък е продължение на гръбначния мозък и се разполага в черепната кухина. Теглото му при новородено е между 350-400 грама, а при зрял човек – средно около 1400 грама (1100 – 1800 грама), което не е от значение за интелекта на човек. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Мозъкът еволюира – през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 грама. Сега най-тежкият мъжки  е  2049 грама.

За сравнение, средното тегло на мозъка на кашалота е 7800 грама, а на зеления гущер – 0,08 грама. Домашните ни любимци имат съответно 72 грама кучето и 30 грама котката.

Всяко полукълбо има 3 повърхнини – медиална, долна и горно-латерална. Лявото полукълбо отговаря за логическите и лингвистичните страни на умствената дейност, като логика, детайлно ориентиране, факти, правила, думи и език, научно познание, математика, търсене на доказателства, последователност и закономерност в разбиранията, използва база реалност и конкретни факти, създаване на стратегия, практичност.

Дясното полукълбо отговаря за образността, цялостността и емоционалността на умствената дейност, като: чувства, ориентирано към общата картина, въображението, настояща и бъдеща философия и религия, интуитивна преценка на обстоятелства и ситуация, специални възприятия и усет, база-фантазия и допускания, настоящи възможности, импулсивност, ум.

Като цяло хората с по-развито мислене чрез лявото полукълбо на мозъка са хора на логиката, детайлите, правилата, думите, познанието, практичността и реализма.

Хората с по-развито мислене чрез дясното полукълбо на мозъка са хора на чувствата, ориентирани към „голямата картина“, въображението, символизма, философията и поемането на рискове.

В живота си ние използваме не повече от 5-7% от възможностите на нашия мозък.

Най-бързо той се развива от втората до 11-годишната възраст на човека.

Доказано е, че колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите.
Изучаването на чужди езици е добър начин за неговото развитие.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *