Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Прокуратурата: Радикални мерки за справяне с COVID-19, без отлагане

Прокуратурата призовава за радикални решения във връзка с онова, което ще бъде предприето като мерки, свързани с ограничаване разпространението на COVID-19. Позицията беше заявена по време на извънредно заседание на Правната комисия в Парламента от главния прокурор Иван Гешев.

„Няма смисъл да коментирам това, което е предложено като законопроект за извънредно положение. Бил е актуален вчера, днес вече не е, а утре ще бъде безсмислен. Трябва да се мине в режим на почти военно положение. Като крайно "демократичен“, го определи главният прокурор.

„Трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи - толкова по-добре. Времето ни изтича като пясъчен часовник, надявам се да не е изтекло“, заяви Гешев.

Той прогнозира, че е почти сигурно повторението на сценария в някои от страните на ЕС. „Ние сме изправени в извънредна ситуация, която ще се превърне едва ли не във военно положение. Надявам се да съм лош пророк."

„Отговорност на държавата - в лицето на НС и изпълнителната власт, е да се вземат твърди, адекватни, навременни мерки. Става въпрос тук, сега, веднага - не утре, когато ще е късно.

Това, което аз смятам - и като представител на прокуратурата, е че трябва да се вземат много по-радикални мерки за предотвратяване на такива сценарии, които вече се развиват в цяла Европа.

Щети ще има. Само че залогът е не икономиката. Тук три дена продължавам да слушам: Икономиката, Икономиката. Какво е икономиката без хората? - Без родителите ни? За кого е тази икономика, ако не за хората? Икономика се възстановява, държава се възстановява. Ние сме възстановявали държава след войни, но не и живота на хората. Това, което прокуратурата призовава, е да се предприемат радикални решения, колкото и крайни да изглеждат в момента. В момента, в който беше обявено извънредно положение, може би бяхме едни от първите в Европа“, заяви още Гешев.

„Трябва да се премине в режим почти на военно положение, включително и откъм задоволяване със стоки. За мен е крайно наложително град Банско да бъде поставен под карантина“, заяви главният прокурор.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/3275033272511325/

Той поиска незабавно решаване на въпроси, свързани с екскурзиите в чужбина, междуградския транспорт, международните превози на хора. "Трябва да се мине почти в режим на военно положение”, счита Гешев.

Според него отговорност на всяка институция е да приеме адекватни и радикални мерки. „Това е начинът за оцеляване на българските граждани“, допълни още Гешев.

Главният прокурор смята, че настоящата криза ще покаже дали в България има държавници или хора, които се занимават с дребнотемие. „Ако мислим за избори, може да се окаже, че няма да има кой да избираме и кой да ни избира. Негативните сценарии от Европа вероятно ще се развият и тук, имаме застаряващо население“, каза още той.

„Начинът да оцелеем в тази ситуация е да действаме като общество, а не като изплашени индивиди. Времето за говорене свършва, изоставаме в действията си“, предупреди главният прокурор.

„Споделям изцяло притесненията на главния прокурор във връзка с това, че този законопроект вероятно ще има съвсем друг смисъл в петък. В понеделник разговарях с колеги от ПП на ГЕРБ, с колеги от Председателския съвет на НС и наистина разчитам комисиите в НС да обсъдят възможно най-бързо и стегнато законопроекта”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Източник: НОВА

c