Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Нови случаи на COVID-19, готвят се мерки като в Италия

За нови пет случая на заразени с коронавирус, регистрирани през последното денонощие в България, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. 95 са направените в ВМА проби, от които четири са положителни, а хората са насочени за домашно лечение.

По време на брифинга ген. Мутафчийски беше с маска, изработена в домашни условия - от плат, ластик и два слоя марля.

В Оперативният щаб е бил обсъден факта, че мерките за ограничаване на разпространението се спазват от населението, но е нужно ограничение на събиранията в закрити пространства.

Щабът ще предложи да бъде взето решение - повече от двама възрастни да не бъдат допускани да се събират на открити пространства.

Ген. Мутафчийски даде пример с опашките пред магазините, на които хората следва да спазват дистанция от поне 2 метра. Предстои налагането и на стриктен пропускателен режим за достъп в търговски обекти, банки, застрахователни и държавни институции.

Забраната няма да важи за промишлените предприятия. Там може да бъде въведен дву или три-екипен начин на работа.

Той даде пример с ВМА, която работи на двуекипен принцип. В момента работи един екип, а друг екип стои вкъщи. В рамките на седмица се сменят работещите екипи, а ако някой се разболее, остава под карантина.

Шефът на Националния оперативен щаб предупреди, че страната ни трябва да е готова и за ситуация, сходна с наложената в Испания и Италия, където е излизането е забранено - допуска се пазаруване единствено от магазин и аптека.

Също така, Централният оперативен щаб обмисля мерки за фирмите за кетъринг, които приготвят и доставят прясна храна.

Набелязани са и нови мерки при доставките на храни и продукти с тирове от други страни. Предложението на щаба е пристигащите български шофьори на тирове, които разтоварят стоката си у нас и да нямат други последващи курсове, а да бъдат поставени под карантина.

Следващият обмислян вариант е - шофьор на тир, който пристига, разтоварва и поема следващ курс, да се подлага на пълна социална изолация, и ще може да поеме следващ курс при пълно здраве.

Третия вариант предвижда - ако шофьорът е чужденец, да има право за напускане на страната не по-късно от 12 часа след влизането си на територията ѝ.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/841328969715053/

Източник: НОВА

c