Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

До 80 % паднаха оборотите на таксиметровите шофьори в Добрич

В условията на въведеното извънредно положение потокът от клиенти на таксиметровите шофьори в Добрич драстично е намалял. Затворените заведения, липсата на театрални постановки и концерти, неработещите фирми оказват влияние върху оборотите на таксиметровите шофьори, които са спаднали между 50 и 80% в рамките на последните няколко дни.

„Ако този период продължи по-дълго това може да доведе до фалити, защото, първо, никой не ни е освободил от осигуровки, от заеми към банки, чрез които сме закупили автомобилите, с които работим, или от сумата, която плащаме за станция. Отделно сме си платили патентен данък, застраховка на автомобила, застраховка на местата.. Сложна е ситуацията“ – казват те.

Повечето от клиентите, които пътуват, използват предпазни средства – както маски, така и ръкавици. По-често се возят на задната седалка. Рядко са повече от един-двама. Част от шофьорите също работят с маски. Други казват, че в момента няма от къде да си закупят. След всеки курс колите се дезинфекцират – дръжките на вратите и таблото се минават с мокри кърпи, дезинфектанти, спирт. Някои шофьори почистват и пода.

„Работя тази професия повече от 14 години – казва един от тях, но такава безработица, каквото е сега в нашия бранш, за първи път ми се случва”.

c