Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

17 март - Денят на Св. Патрик

17 март – Светът отбелязва денят на Свети Патрик – покровител на Ирландия

Денят се счита за празник на ирландската душа. Това е културен и религиозен ирландски празник, който се тачи както в Европа, така и в Америка.

Малко се знае за ранния живот на Патрик, но е известно, че е роден във Великобритания по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – свещеник в християнската църква. Когато е на 16 г., е отвлечен от ирландски нашественици и превърнат в роб в Ирландия. В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е казал да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на кораб, който да го върне обратно във Великобритания. След завръщането си се присъединява към църквата в Оксер в Галия и става свещеник.

През 432 г. казва, че отново е повикан да се завърне в Ирландия, но този път като епископ, за да откаже ирландците от политеизма и да ги покръсти.

Първоначално цветът, който се е асоциирал с Патрик, е бил синият, но през вековете влиянието на зеления цвят е нараснало. Зелени панделки и детелини са се носели по случай деня на свети Патрик още през 17 век. Според поверието Патрик е използвал трилистната детелина, за да обясни Светата троица на езичните ирландци и носенето на детелини се е превърнало във вездесъщ момент от празненствата. .

В Ирландия празникът на свети Патрик е честван с много ритуали и приветстван много подобаващо. Пият се ирландско уиски и бира.

Въпреки че денят на свети Патрик не е официален празник в САЩ, той се празнува почти навсякъде в страната. Обикновено се отбелязва като ден на ирландците или на ирландско-американската култура. Празненствата обичайно включват пиршества, големи количества алкохол, религиозни обреди, паради, декорации и дрехи в зелено. Денят на свети Патрик се отбелязва в САЩ от края на 18 век.

В Канада се чества с парад и голяма платформа със Свети Патрик, защото се смята, че като се минава покрай всеки, дом той бди над него.

Въпреки че в Швейцария празникът най-често се отбелязва на 17 март с паради, подобни на тези в съседните европейски страни, много студенти организират малки празненства предната вечер, включващи алкохолни напитки и зелени дрехи

Денят на свети Патрик се отбелязва на 9 места в Япония. Първият парад в Токио е организиран от организация за ирландска култура в Япония (The Irish Network Japan) през 1992 г.

Денят на свети Патрик се слави с голяма популярност в Нова Зеландия и Австралия – зелените дрехи са традиционни и улиците често са пълни с пияни веселбари още от ранния следобед до късно вечер.

Ирландците са оказали голямо въздействие върху социалните, политическите и образователни системи и на двете държави, основно заради многото ирландски имигранти, пристигнали през 19 век. По този начин на деня на свети Патрик се гледа като на празнуване на ирландските корени.

c