Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Останете си у дома и направете виртуална разходка в залите на галерията в Добрич

Във връзка с въведеното в страната извънредно положение е преустановен достъпът на посетители в Художествената галерия в Добрич. До отпадане на мерките всички, които искат да се докоснат до изкуството, което един от най-големите музеи за изобразително изкуство,  предлага, могат да го направят онлайн.

Виртуалната разходка представя тематичната колекция “Златото на Добруджа” са представени творби с добруджанска тематика, които са създадени от края на 90-те години на 19 в.  до 90-те години на  20 век.

Пейзажът и битът на хората от този край са залегнали в тематично-съдържателната страна на живописните платна. Темата за “Златото на Добруджа” включва множество аспекти, като идеи, сюжети, теми и изразни средства. Обект на изкуството стават обикновените трудови хора и това се превръща във водещ стимул за създаване изкуство с национален облик.

Картината на Иван Мърквичка – Пекар, пресъздава атмосферата на старите фурни от края на 19 век. Художникът е един от основателите на ХА – София, професор по живопис, той е поканен след Освобождението от българското правителство да създаде Рисувалното училище и е дълги години преподавател в него.

Сюжети от българската история, някогашния бит на селото, мотиви заимствани от народните предания, приказки и легенди определят тематично сюжетите на живописните творби в тази експозиция. Прибиране на житото, жетвата, вършитба, разлюляни житни нивя, воденици това са част от темите в картините на Найден Петков, Никола Тахтунов, Кеазим Исинов и др.

Темата за плодородието, красотата на българката в картините на Майстора, Йордан Маринов - ”Мома от старо село”. Димитър Казаков с „Лято” и „Приседнали на земята” е един автор намерил място още през 70-те в колекциите на Лувъра и много известни музеи и колекционери по света.                    

Кеазим Исинов с “Плодородие” и „Златото на Добруджа”- дала наименованието на тази колекция са, като илюстрации на приказки  за живота и труда на българина.

Триптихът “Хлябът”, 1987 г. на Свилен Блажев е с награда за живопис на ОХИ „Земята и хората” 87 и е в духа на старите български олтарни икони, но в съвременна трактовка.

Вълнуващи, красиви и незабравими в картините са образите на разлюлените като море златни житни нивя на Добруджа, пирамидите със златното зърно за хляба, образите на хората, които с труда си създават златните дарове на земята. Ето в това е поетичната метафора, която стои зад идеята “Златото на Добруджа” вълнувала повече от столетие творците.

c