Здраве Общество

Нов пример за безотговорност от тур агенция

9-годишно дете – поданик на Великобритания, е с потвърдена положителна проба за коронавирус в България. Това заяви на по време на днешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Чичото на детето, който е в България, преди да пристигне у нас е контактувал със сестра си, която също е болна от коронавирус, добави Мутафчийски. Според него това е пореден случай на безотговорност. Той призова туристическите агенции да наложат по-сериозен контрол.

Мутафчийски не пропусна да благодари на гражданите, приели сериозно мерките, обявени от Националния оперативен щаб, както и изрази задоволство от всички подкрепили българските медици, ръкопляскайки от балконите си в неделната вечер.

За нов случай на заразен 53-годишен мъж – български гражданин, с постоянно местожителство в Сингапур, съобщиха от Външно министерство. Мъжът е бил тестван положително за наличие на коронавируса COVID-19. Той е пребивавал от 10-12 март т.г. във Франция. Потвърждение за неговото инфектиране с COVID-19 е направено от медицинските органи в Сингапур на 15 март.

“В Гърция има регистрирани още 103 случая, вече са 331. Там се обмисля забрана за излизане от вкъщи. В Босна и Херцеговина още 3 случая. В Румъния още 8. В Северна Македония – 19. В Словения случаите вече са 219. В Италия пък има 3 590 случаи и вече регистрираните са 24 000, а починалите – 368”, обяви Мутафчийски. 

Според него Корея и Китай са светлия лъч, че строгите мерки дават резултат, тъй като случаите на заразени за денонощие драстично намаляват.

“Във Великобритания все още върви тенденция за невзимане на никакви мерки, според тяхна някаква теория. Мерките, които се взимат навсякъде в Европа, са бързи. Страните като че ли взимат все по-рестриктивни мерки. Оформя се тенденция да се осигурят маршрути за пренасяне на товари. Разшириха се страните към които не се препоръчва пътуване. Все още не сме сттигнали до това, да забраним категорично пътуването”, заяви Мутафчийски.

“Следим пациентката в “Пирогов”, тъй като тя отговаря на силно-застрашените от смърт. Тя е в стабилно състояние, не е интубирана. В “Пирогов” е приета и една от регистрираните преди това, която е на домашно лечение”, обяви той.

Източник: nova.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *