Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

1 438 ученици от област Добрич нямат компютър у дома

1 438 ученици от Добричка област нямат компютър у дома и не могат да бъдат включени в електронно обучение. Децата, които не ползват в домашни условия интернет, са 1 494. Само трима учители нямат интернет.

Това сочат данните, изпратени от Регионалното управление по образование в Министерството на образованието и науката във връзка с въведеното от днес дистанционно обучение заради COVID-19, съобщи за Про Нюз Добрич началникът на РУО Жоро Тошков.

Други 73 ученици  не са били включени в електронното обучение по различни причини - липса на профили, дигитална неграмотност, забрана от родителите. Проблеми са възникнали и при деца със специални образователни потребности.

Днес навсякъде в областта е започнало обучението, общо взето докладват, че върви добре, каза Жоро Тошков. Той цитира данни за страната, които посочват, че са обхванати около 89 процента от децата.

При нас се оказва, че най-добрият вариант е асинхронното обучение, сподели Жоро Тошков. Той даде пример – ако в семейство има две деца на различна възраст, а има един компютър, няма как да бъда обучавани по едно и също време. За това се създава шахматно, разместено обучение, за да се обхванат повече деца, обясни началникът на РУО.

c