Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Задължителна карантина за влизащи от Германия и Испания, екипи издирват болни с COVID-19

Нови два случая на коронавирус са регистрирани за последните 24 часа у нас, обяви по време на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Така заболелите в страната вече са 43-ма, като двама са починалите. Новите случаи са в болници в Плевен и в София, предаде Нова тв.

"С особено внимание следим пациента в “Пирогов”. Той е възрастен, има двустранна пневмония и прекаран инсулт, но още няма нужда от интубация", коментира ген. Мутафчийски.

По време на сутрешния брифинг беше съобщено също, че се въвежда задължителна карантина и за пристигащите от Германия и Испания.

"Най-вероятно днес ще се предприемат подобни мерки и за други държави", коментира проф. Мутафчийски.

„Тази сутрин разговарях с шефа на „Гранична полиция“, който ме увери, че предприемат още по-ограничаващи мерки за пристигащите. Първите ни анализи показват, че нечетливите и изписани на ръка адреси силно затрудняват работата. Има изрична инструкция към граничните полицаи - активно да съдействат за четливо и истинско изписване на всички данни, тъй като след това полицията и органите на РЗИ са силно затруднени в издирването на тези лица“, уточни ген. Венцислав Мутафчийски.

От пресцентъра на Здравното министерство съобщиха, че "на органите на граничния контрол е дадено указание да съдействат на гражданите за попълването на анкетни карти при влизане в страната. Целта е да се избегне подаването на невярна или нечетливо изписана информация, в това число телефонни номера и адреси. Последното е необходимо, за да бъдат улеснени служителите на вътрешното министерство и здравните власти, които имат ангажимент по издирване и установяване на контактни лица."

Заради коронавируса Румъния затвори два гранични пункта в област Добрич

Сформирани са групи, включващи служители на МВР и служители на РЗИ, чийто ангажимент ще е издирването на потенциално болни лица. Има идея към тях да се включат и служители на други институции.

"До момента, 77 доброволци са изразили готовност да се включат при нужда и да помагат в работата на Александровска болница. Сред тях е бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев. Във ВМА също тече такава организация, включват се специализанти, студенти и десетки лекари."

“Това е изключително удовлетворяващо и окуражаващо, защото показва, че медиците у нас имат високи морални качества”, заяви ген. Мутафчийски.

От коментара на ген. Мутафчийски стана ясно също, че поради недостиг на медицински кадри се предвижда мобилизирането на служители от регионалните здравноосигурителни каси, от Агенцията по контрол на храните, както и други лица.

c