Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

От утре училища в Добрич преминават към дистанционно обучение

Училища в Добрич вече обявиха, че имат възможност и от утре преминават на дистанционно обучение във връзка с въведеното извънредно положение и мерките за ограничаване разпространението на коронавирус.

Учители от някои учебни заведения вече изпратиха домашните и тестове на учениците. Други училища обявиха, че от утре преминават на дистанционно обучение.

Директори на гимназии споделиха, че проблем за обучението в дигитална среда е, че не всички ученици имат интернет у дома. Те увериха обаче, че ще се търсят възможности да се осигури продължаване на обучението за всички деца.

Някои училища още вчера обявиха как ще се организира дистанционното обучение при тях.

От Професионалната гимназия по транспорт, облекло и лека промишленост обявиха, че от понеделник 16 март, започва обучение в електронна среда. На сайта на училището допълнително ще бъдат публикувани графици за времето на провеждане на обучението на учениците, инструкции за достъп и начин, по който ще се проведе самото обучение.

„Оставането Ви в къщи ще ограничи възможността Ви за заразяване и предаване на вируси. Времето у дома следва да бъде успешно използвано за запознаване с ново учебно съдържание, което Вашите учители ще Ви предоставят по различни канали: чрез обучителни платформи, имейли, групи с социални мрежи и други, както и за упражняване на вече преподадените уроци“, заявяват от училището. И призовават учениците да ограничат максимално достъпа си до обществени места и физически контакт с други хора, като използват активно средствата за лична защита и хигиена, осигурени от семействата.
От гимназията призовават учителите да използват технологичните възможности за обмяна на образователни ресурси с учениците и непрекъснат контакт с родителите; да насърчават родителите да мотивират и контролират децата си; да консултират и отговарят на въпроси от учебния материал, които затрудняват учениците.

От иновативно ОУ „Стефан Караджа“ също обявиха, че от утре въвеждат дистанционно обучение. Учебният процес ще се провежда при спазване на съществуващото седмично разписание и приложения дневен режим. Учителите ще използват разнообразни инструменти като електронния дневник на институцията, Facebook, Viber, Уча.се, Classroom.google.com, онлайн електронни учебници и образователни ресурси. Всеки класен ръководител и педагогически специалист ще  предоставя нужната допълнителна информация.

От ОУ „Хан Аспарух“ съобщиха, че от понеделник започва обучение в електронна среда. На сайта на училището, допълнително ще бъдат публикувани графици за времето на провеждане на обучението за учениците, инструкции за достъп и начин, по който ще се проведе самото обучение.  

Колективът на СУ „Св. Кл. Охридски“ се обърна към родителите на учениците. „Живеем в технологичен свят, който ни предоставя решения за бърза и надеждна комуникация. Сега тези възможности може да подпомогнат учебния процес и да допринесат за пълноценното прилагане на един нов подход към образованието. Дигитализацията е начинът учебно-възпитателната работа да не прекъсва. Образованието в дигитална среда може да бъде приложено успешно само с Вашата подкрепа и в непрекъснато партньорство с педагогическите специалисти и ръководството на Вашето училище. Всички алтернативни варианти за учене и преподаване от разстояние могат да бъдат използвани. Става дума за електронни платформи за синхронно и асинхронно обучение, онлайн обучение в реално време и електронна комуникация. Подходящи са и електронните варианти на учебници, електронно четимите учебници, както и електронните ресурси на редица доставчици. Комуникацията е възможна и чрез електронните дневници, електронна поща, социални мрежи и други, при което на учениците в домашни условия ще се оказва дистанционна подкрепа за самоподготовка и упражнения. „Нека бъдем добронамерени, сплотени и да си сътрудничим в името на най-добрия интерес на детето”, призовава екипът на училището. От там дават практически съвети за дистанционното обучение през следващите седмици.

c