Бизнес Новини

Ясни са параметрите за новия търговски софтуер към НАП

Писмена инструкция, описваща задължителните изисквания към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО), ще улеснява разработчиците им, предстои да бъде публикувана от НАП до края на следващата седмица, съобщиха от Приходната агенция.

По този начин, всеки създател на софтуер ще има предварителна яснота какво очаква НАП от него, което ще улесни процедурата по регистрация на СУПТО, коментираха по време на поредната среща на екипа на НАП с ИТ компании и разработчици на софтуер за прилагането на разпоредбите на Наредба Н-18.

В дискусиите бяха засегнати множество въпроси като началния момент на продажбите и регистрацията му в СУПТО, изискванията за детайлност на фискалните бонове, т.нар. дублираща функционалност на софтуер за продажбите и други програмни продукти и много други.

От НАП съобщиха, че обмислят облекчаване на изискванията към фискалните бонове в случаите, в които има издадена фактура или друг подробен документ. Предстоят още дискусии по въпросите за търсенето на връзка на СУПТО с фискално устройство при откриване на продажбите и случаите, в които търговците ползват ERP системи и едновременно с това софтуер за управление на продажбите. На срещата бяха обсъдени и теми, свързани с кибер сигурността и онлайн търговията.

За пореден път бе потвърдена общата воля на НАП и бизнеса за ограничаване на сивата икономика, като бяха отбелязани необходимите промени в части на Наредба Н-18, които биха облекчили бизнеса при съхраняване на фискалния интерес.

Подробна информация за дискусиите в работни групи по Наредба Н-18 може да се види в специална рубрика на сайта на НАП – https://nap.bg/page?id=752, където са достъпни и пълни видеозаписи от всяка среща.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *