Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Щабът решава за работата на детските градини

"Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот по никакъв начин. Не означава ограничаване на граждански права", изтъкна Томислав Дончев по време на ранното изявление на Националния щаб срещу коронавируса днес.

Вицепремиерът подчерта, че тема за по-строго спазване на социална дистанция - карантина, е особено важна. Тук ще е необходимо много по-категорично оформяне и на санкционни режими, които да включват глоби и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината.

"Ще се ограничи и посещението на нощни и увеселителни заведения. Още снощи премиерът каза, че нощни барове и дискотеки трябва да бъдат затворени незабавно."

По думите му, единственото, което би могло да бъде ограничено, е правото за свободно движение по очевидни причини.

"Ние имаме нужда, ако дадено лице е проявило симптоми или знаем, че е заразен, той да бъде изолиран и не може да позволим да напуска дома си или болнично заведение, да се среща и да контактува с другите лица, защото по този начин съвършено безотговорно разпространява заразата. Премиерът вече препоръча да се въведат големи глоби за тези, които не спазват карантината - например 5000 лева, изтъквайки, че вчера "ни избягаха 14 души", допълни Дончев.

Според него, темата с детските градини е особена болезнена, тъй като лишаването от възможността децата да бъдат изпращани на градина, в някои от случаите ще означава тотална невъзможност родителите им да отидат на работа. Затова обмисляме два варианта - да не работи нито една градина или да работят средищни детски градини с изключително високи мерки на биосигурност", уточни вицепремиетър.

c