Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Сертификати след стаж на Канарските острови ще получат ученици от Добрич

Сертификати за участието им в проект „Професионалисти чрез мобилност” ще получат днес учениците от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич, които през лятото на миналата година  бяха на стаж в курорта Пуерто де ла Круз, Тенерифе, Канарски острови, Испания.

Проектът се финансиран от ЕК по програма „EРАЗЪМ+“, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”. Партньори по него са сдружение "Брейн груп" Видин - координатор на проекта и партньорските организации от България: ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” Видин, ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” Варна и ПГТ „П. К. Яворов” Добрич. Приемаща организация и партньор по проекта – FORMACIÓN EUROPEA, PRÁCTICA, MOVILIDAD, Тенерифе, Канарски острови, Испания.

Учениците и учителите, участници по проекта, ще споделят своя опит и преживявания във връзка с  успешно реализираните  образователни мобилности. Ще им бъдат връчени сертификати за придобити умения в рамките на проекта. Те ще получат Удостоверение за професионално обучение по част от професията/готвач/сервитьор-барман от фирмата- работодател, Сертификат   за  участие в проекта за  професионално обучение в реална среда и културни дейности, Europass мобилност  за обучение и практика в реална работна среда.

Младежите ще споделят най-емоционалните моменти на всеки от участниците за триседмичния престой в Пуерто Де Ла Круз, Тенерифе, Испания.

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов” в Добрич се представиха достойно по време на 3-седмична практика в Пуерто де ла Круз, остров Тенерифе. В практиката бяха включени 15 най-добре представили се младежи от учебното заведение, тя бе по проект по програма „Еразъм+”. Учениците са от 11 и 12 клас на гимназията, от различни професии – „Хотелиер”, ”Кетъринг”, ”Готвач” и „Сладкар”. Възпитаниците на Гимназията по туризъм се подготвяха цяла година за практиката на Канарските острови от учителите по професионална подготовка Марияна Шестакова и Павлета Митева. Учиха испански език чрез онлайн платформа.

15-те млади професионалисти практикуваха в престижните  хотели – „Weare La Paz” и „Taoro Garden”, като готвачи, сервитьори и бармани. Там имаха възможност да се научат да приготвят, презентират и сервират типични за Канарските острови и Испания ястия, десерти и напитки.

Днес сервитьор-барманите ще приготвят и сервират  типични освежаващи коктейли,който са много популярни за плажната култура на  Тенерифе.

Коктейлите са :

„Ла Лагуна“ - с ароматна свежест и сладост на типичния за Канарските острови  зелен  банан;

„Волкано Тейде“ - червен,страстен вулкан от тропически аромати;

„Тенерифе“ - прохладна свежест с ярко присъствие на ананас и мента.
Проектът се финансира от ЕК по програма „EРАЗЪМ+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, дейност „Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение”.

c