Водещи новини Здраве

Приеха правилата при национална карантина в България

На второ четене, парламентаристите приеха окончателно предложените промени в Наказателния кодекс

Парламентът прие окончателно по-високи глоби за нарушаване на карантината във връзка с извънредното положение, обявено в страната:

  • Човек, който не спазва карантината ще бъде наказван с 3 години затвор и глоба от хиляди до 10 хиляди лева.
  • При неспазване на карантина при пандемия със смъртни случаи се предвижда затвор до 10 години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.

Решението беше подкрепено от депутатите от всички парламентарни групи. Промените в Наказателния кодекс ще бъдат гласувани по-късно днес в пленарна зала.

В събота се очаква извънредно издание на Държавен вестник, където да бъдат обнародвани промените. 

Възможност за забрана за влизане в страната на чужди граждани при обявено извънредно положение одобри още парламентът. Изключение ще се прави за чужденци с право на дългосрочно пребиваване в страната и техните семейства.

Измененията в Закона за здравето бяха приети единодушно на първо и второ четене от депутатите като мярка за справяне с епидемията от коронавирус.

  • При отказ от задължителна изолация, болен от заразна болест и контактно лице, за което е доказано, че е носител на заразна болест, ще се наказва с глоба от 5000 лева.

Променя се и Законът за обществените поръчки, като се дава възможност:

  • при извънредна ситуация да не се провеждат обществени поръчки при недостиг на медицински изделия и предпазни средства в болниците.

Източник: НОВА

снимка: parliament.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *