Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Децата в Добрич във ваканция до второ нареждане, затварят баровете

Всички училища, детски градини и детски ясли в град Добрич се затварят от 16 март до второ нареждане. Няма да се сформират сборни групи в детските заведения. Отменят се всички обществени събития – концерти, спортни мероприятия на открито и закрито. Затварят се галерии, кина, театри. Пенсионерските клубове остават затворени. Няма да работят нощните заведения и барове. Обмисля се да бъдат отворени до не по-късно от 20 часа. Ресторантите за сега остават на отворен режим.

Това съобщи кметът Йордан Йорданов след проведеното днес заседание на Общинския щаб за изпълнение на плана на Община град Добрич за действия при бедствия и аварии във връзка с обявеното от Народното събрание извънредно положение в страната заради COVID-19.

Община Добрич ще изпрати писмо до Областната дирекция за безопасност на храните за по-стриктен и висок контрол на веригите магазини. Ще се поиска по-голяма дезинфекция и предотвратяване на струпване на много хора.

Отменят се Фермерският базар и съботният базар на т.нар. битак.

Направена е реорганизация на дейностите Местни данъци и такси и ГРАО. Имало е струпване на много хора с цел плащане на налози, което е несъобразяване с издадена заповед на кмета от началото на седмицата и на Националния щаб. Йорданов призова хората, които искат да ги платят, да го направят през онлайн платформата. Той сподели, че очаква насоки от Националния щаб за удължаване на сроковете. Днес е имало изключително струпване на хора пред Български пощи в Добрич, тъй като се изплащат пенсиите.

Кметът апелира работодателите да използват възможността за дистанционна работа на хората от вкъщи.

Болницата действа в режим, спуснат от Министерството на здравеопазването. С писмо до МЗ и Националния щаб Община Добрич ще поиска при възможност т. нар. бързи тестове. Зам.-кметът д-р Баева обясни, че това се решава от Координационния щаб към РЗИ с управителите на лечебни заведения. Тестовете пътували от Шанхай. Изследването става както при кръвната захар, обясни д-р Баева.

В двете ДКЦ-та ще бъде предложено да се пренасочат поне по един охранител от фирмата, с която общината има договор. Те ще приканват към дистанция, ще се намесват при случаи на ескалация на напрежението и ще уведомяват секретаря на общината и полицията.

В понеделник, най-късно във вторник ще приключи миенето на спирки със заслони, половината вече са обработени. Градският транспорт продължава да работи с делничния си график. Няма да се позволи той да мине на празничен график, защото това би довело до струпване на хора на спирките. Градският транспорт се дезинфекцира три пъти дневно.

Контролът по дейностите ще бъде изцяло в правомощията на полицията, която ще следи за спазването на мерките заедно с общината. Очаквам целият състав на МВР на територията на Добрич и областта да бъде мобилизиран, каза кметът.

Вероятно ще бъде отложено заседанието на Общинския съвет в края на месеца.

Всички мерки, които се въвеждат, са до второ нареждане, но аз очаквам да са минимум две седмици, посочи Йордан Йорданов.

Той призова хората да си останат по домовете и да излизат при крайна нужда, да спазват насоките на Националния щаб. Кметът специално се обърна към младите хора – учениците, които няма да са в училище и студентите, които ще се върнат в Добрич от други градове. Градоначалникът апелира да бъдат отговорни и да си останат по домовете, да ограничат максимално събиранията.

c