Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В. Ненкова от Добрич - за живота и битката с COVID-19 в Италия

За Про Нюз Добрич - живеещата от 30 години в Италия, Венета Ненкова от Добрич: ВЪВЕДЕНИ СА СПЕШНИ МЕРКИ ЗА СПЕЧЕЛВАНЕ НА ВОЙНАТА С КОРОНАВИРУСА

„Животът в Рим сякаш е на стоп-кадър. Улиците са пусти. Нещо, което никога не съм виждала, откакто живея тук. Хората излизат, колкото да напазарят, или да свършат най-неотложни дела. Забранено е да се ходи дори на лекар. Консултациите с личния лекар се извършват по телефона. При съмнение за коронавирус има специално разкрити телефонни линии.  Забранено е и струпването на хора“ – това сподели за Про Нюз Добрич нашата съгражданка Венета Ненкова, която от 30 години живее във Вечния град.  „Мерките за сигурност са от съществено значение. И хората се съобразяват с декрета, издаден от премиера на Италия Джузепе Конте“ – продължава тя.

„Както в Рим, така и в цяла Италия работят аптеките, супермаркети и магазини за хранителни стоки. Никой не се презапасява, защото наличието на хранителни продукти и медикаменти са гарантирани от държавата.  Няма опашки.  Доставките за дома не спират ,в съответствие с правилата за санитарна хигиена, както за опаковане, така и за транспорт. Доставчиците продължават да доставят домашни пици, суши и прочее, като логиката е да се предотврати онези, които са затворени у дома и не могат да готвят, да се окажат в затруднение.“ – допълва нашата съгражданка.

Фризьорските и козметични салони са затворени. Магазините за дрехи в цяла Италия също не работят.

Засега автобусите и метрото не спират, което гарантира възможността за придвижване  Водопроводчици, механици, както и обслужващия персонал на бензиностанциите също няма да прекъсват своята дейност. Пощите също са отворени.

Що се отнася до банките, ако гражданите могат  да извършат онлайн банкиране, то е препоръчително. Същото важи и за плащане на битовите сметки. Технологиите предоставят различни възможности дори в тази кризисна ситуация. Правителството работи по въпросите, свързани със заемите на гражданите, като предложението е те да бъдат отсрочени във времето."  – обобщи Венета Ненкова.

Снощи премиерът на Италия Джузепе Конте е оповестил, че  започва изграждане на нови болнични структури, от които има изключителна спешност. Ще бъде назначен и комисар, който да ги регулира при създадената извънредна ситуация. Има предложение болниците да сключат временни договори със студенти, изучаващи медицина, които да се включат в екипите на здравните заведения.

Много доброволчески асоциации подпомагат работата на медиците, като подсигуряват линейки, медикаменти или финансови средства за закупуване на нужната апаратура.

От 17.03.2020 затваря Терминал 1 за международни полети на  най-голямото летище в Рим – „Фиумичино“. А мобилният оператор „Водафон“ подпомага работата на своите клиенти, като е увеличил интернет трафика на потребителите за своя сметка.

Венета Ненкова сподели, че училищата в цяла Италия са затворени до 03.04.2020 година. Но българските училища в Рим – „Асен и Илия Пейкови“  и  „ Пейо Яворов“ в Милано се организират за работа чрез виртуални класни стаи, за да не се прекъсва учебният процес. Създадена е организация и е проведено обучение на педагогическия персонал за работа с електронната платформа. Закупена е виртуална класна стая и е създаден график за използването й по филиали и класове. Предвижда се да бъдат обхванати около 70% от учениците. За семействата, където липсват технически средства за провеждане на такъв тип обучение или добра интернет връзка ще се продължи с дистанционния начин на изпращане на учебни материали за самостоятелна работа на детето у дома чрез е-поща.

Това са част от прилаганите механизми, които живеещите в Италия - в това число и българите спазват в условията на стриктен режим, за справяне с разпространението на COVID-19 на територията на средиземноморската държава.

Снимки: Alessandro Pone - Lapresse, Napoli

c