Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Нов прочит на архивни документи отмества началото на Добричкия панаир към 1782 година

Нов прочит на архивни документи отмества началото на прочутия Добрички панаир към 1782 година, съобщиха от Регионалния исторически музей на пресконференция. Досега първите известни сведения за пазарното тържище, събирало търговци от цялата страна, са от 1851 година.

В обща сметка - шестмесечен отчет от 1782 година, за разходите на местната администрация в някогашния Хаджиоглу Пазарджик, се посочва за купуването на над 15 оки кафе, "взето от панаира и дадено на чаушите", посочи уредникът в музея Цветан Сашев. Друг документ, заведен в кадийския регистър през май 1845 година, също косвено свидетелства, че панаирът вече е бил средище на оживена търговия. Донесение до каймакама известява за пиянска свада между двама нощни охранители на панаира, срещу които започва съдебно дело, разказаха от музея.

Началото на панаира вероятно е поставено още по-отдавна - след средата на 17-и век, когато регионът отдавна е натрупал опит в търговията с животни, а търговци от Дубровник са изкупували от местните стопани кожи и са доставяли скъпи платове.

Добричкият панаир - един от символите на града, през 1870 година вече разполага с над 700 сергии и бараки, подредени по браншове в 17 редици, казаха от музея. В следващите десетилетия наред със зърно и животни на панаира са се продавали и екзотични стоки, а за посетителите е имало атракциони.

Източник: БТА

c