Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

12 март - Световен ден за борба с глаукомата

Глаукомата е водеща причина за слепота сред по-възрастните хора. Понякога тя е наричана „тихият крадец на зрение“, защото може да засегне зрението още преди човек дори да осъзнае, че има заболяване. Терминът „глаукома“ е широко понятие и включва група от дегенеративни заболявания, протичащи с характерни изменения в зрителното поле. Тя може да доведе до увреждане на зрителния нерв, който пренася зрителната информация от окото към мозъка.

На 12 март по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA) се отбелязва Световният ден за борба с глаукомата.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома. В България между 85 000 и 90 000 души страдат от това заболяване.

Основният начин за диагностициране на глаукома е измерване на вътреочното налягане с помощта на очен тонометър.

Според доц. д-р Андрей Андреев - специалист по офталмология, двата основни вида на заболяването са откритоъгълна и закритоъгълна глаукома. Когато този ъгъл, който е в основата на ириса, има сложно динамична, анатомична и функционална позиция, т.е. понякога ирисът е издаден напред, ъгълът се запушва, и става дума за глаукома със затворен ъгъл. По-често този блокаж протича по-драматично, по-бързо,  с рязко намаляване на зрението, с болка, замъгляване и др. Глаукомата със затворен ъгъл е по-остро състояние, докато глаукомата с отворен ъгъл понякога с години може и да не се установи. При нея механизмът на развитие е неусетен за болния.

Благодарение на съвременната медицина, с ранната диагностика може да забави значително, а в някои случаи, да се спре напредването на глаукома, използвайки се медицинско или хирургично лечение.

c