Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Лек отлив от заведенията в област Добрич, дезинфекцират ги 7-8 пъти на ден

Понамаляха клиентите в заведенията в Добричка област, но сега няма празници, периодът е такъв. Определено обаче се чувства, че има лек отлив. Това сподели за Про Нюз Добрич председателят на местната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Димитър Димитров.

По думите му заради COVID-19 в заведенията са взети мерки според инструкциите на държавата и местното ръководство след среща в Областна управа. Осигурени са дезинфектори за клиентите. В обектите се извършва дезинфекция по 7-8 пъти на ден. Димитров обясни, че и преди се е почиствало по няколко пъти според ХАСЕП плановете, които изискват дезинфекция. Това обаче сега се прави още два пъти на ден. Изтриват се врати, дръжки и други повърхности, хигиената в кухните е завишена.

Председателят на местната структура на БХРА съобщи, че още преди месец е направено раздалечаване на масите, много ресторантьори са съкратили местата в заведенията. Посочи обаче, че хората стават да играят, хващат се за ръце. Ние се притесняваме повече за персонала, ако има болен клиент ще трябва да затворят цялото заведение и влизаме в карантина, допълни той.

Димитров сподели, че съвсем естествено всички от бранша имат притеснения за туризма през лятото, но никой не познава самата инфекция и не може да им даде по-конкретна информация. Според него има индикации за отменени резервации в хотелите, но те са на тиймбилдинги и други мероприятия, организирани от фирми, които са ги отложили за по-късен период. По отношение на резервациите от туристи за лятото всичко е нормално, увери Димитров. По думите му всяка година по това време има затишие, но допреди месец записванията вървели нормално. Председателят на местната структура на БХРА допълни, че още от м. г.  са обявени пакетните цени за лято 2020 и те остават непроменени.

За съжаление вирусът не е познат на медицинските власти, единственото, което знаем е, че трябва да се ограничават хората, това зависи от културата им, каза Димитров. И сподели, че днес в Добрич е видял хора, които са се прибрали от Италия. „Не им пука - разхождат се навън, по кафетата. Имат наложени ограничения, но не си стоят в къщи. Нямат и маски”, допълни браншовикът.

c