Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

24 нарушения за 11 години имал шофьорът от Добрич, убил двама на пътя край Бургас

Тежки дни се очертават за автобусния шофьор Камен Филипов от Добрич, предизвикал смъртта на кметицата на созополското село Присад Ванча Байлова и Тодор Тодоров. Това стана ясно при разглеждането на днешната мярка за неотклонение в Бургаския апелативен съд, след която той бе пратен в ареста.

От пледоарията на прокурора в Апелативната прокуратура Йордан Дичев стана ясно, че Филипов е истински рецидивист – за 11 години има 24 нарушения на пътя. Справката от масивите на МВР бе изнесена едва днес, което на първо място натежа за промяната на мярката му за неотклонение, и на второ – предстои преквалифициране на обвинението с по-тежко.

Досега съществуваше хипотетичната възможност Филипов да получи условна присъда, но с оглед на промяната на обвинителния акт той не само ще лежи ефективно, но може да се озове зад решетките за 20 години – най-тежкият член от НК за причиняване на смърт на пътя.

Оказа се, че преди катастрофата той има три присъди зад гърба си, две от тях за тежки престъпления, 4 ПТП, а срещу името му има 11 наказателни постановления, отнемане на книжка, каране на автомобил без регистрационни номера, както и 13 фиша за превишена скорост. Последното му нарушение е от 7 февруари т. г. – за шофиране на автобус без гражданска отговорност.

Според прокуратурата 33-годишният Камен Филипов е извършил престъплението в условията на рецидив и заслужава най-тежкото наказание.

„Защитата твърди, че той е предизвикал катастрофата, защото автомобилите на пострадалите били в лявата лента, без аварийни светлини, но това са автомобили, а не хора. Няма как да не ги е видял“, пледира Йордан Дичев.

Адвокатът на Филипов Веселина Василева направи и невъзможното, за да го спаси от най-тежката мярка днес, изтъквайки, че той си е плащал всички глоби до този момент, не е карал с превишена скорост в нощта на инцидента – 28 февруари, а пострадалите Ванча Байлова и Тодор Тодоров също носили вина, защото нито са имали светлоотразителни жилетки, нито поставен триъгълник метри преди инцидента, както изисква ЗДвП. Освен това не били включени и аварийните им светлини.

„Той е видял, че вдясно е спряла маршрутка с включени аварийни, престроил се е в лявата лента, където на тъмен участък, без никаква сигнализация са спрели автомобилите на пострадалите“, изтъкна Веселина Василева.

Камен днес изглеждаше в критично състояние. Той се разтрепери силно, след като чу пледоарията на прокурора, започна да заеква и едва се държеше на краката си. Успя да изрече само няколко думи, които трудно се разбираха, но в общи линии той изрази съжалението си за случилото се.

33-годишният шофьор буквално припадна в съдебната зала при закопчаването на белезниците му, заради което по спешност бе извикан екип парамедици. Предвид състоянието му, изобщо не е ясно дали той ще издържи дълго зад решетките.

Определението на Апелативния съд в Бургас не подлежи на обжалване. Нова мярка ще се гледа само в случай на сериозна промяна на здравословното му състояние или обрат на разследването, което евентуално да го оневини напълно.

Източник: flagman.bg

c